Annonse

Filminfo og video

James Bond: Mneraketten

Jeg må innrømme at mitt inntrykk av filmen var den tilhørte på bunnen av rangsstigen, men som med så mange andre bond filmer var det en evighet siden jeg hadde sett den sist. Så ett gjensyn var påkrevet før jeg kunne skrible ned noen ord.

United Kingdom skal få låne en romferge av den eksentriske Drax men noe går fryktelig galt. Under transporten til England forsvinner romfergen og England blir satt opp i en meget uheldig situasjon. Hvordan kan man miste en romferge? Den engelske regjeringen ser ingen annen løsning på problemet enn å sende sin beste mann; 007 for å finne ut hva som har skjedd. Men Bond's oppdrag denne gangen avslører en eksentrisk buisnessmann som vil bygge noah's ark ute i verdensrommet. "To og to gikk dyrene inn i arken". Resten vet vi jo allle hva skjedde med. Det blir opp til Bond å forhindre verdas undergang. Vel å merke om han overlever kampen imot Jaws og en diger pytonslange.


Jeg har ligget rolig en halvtime nå og prøvd å analysere filmen så godt jeg kan. Jeg prøve så godt jeg kan å forstå hvordan noen kan påstå at dette er den beste Bond filmen, og konklusjonen min er klar: det er ikke sundt å stappe i seg kjemiske stoffer, da skjer det noe med hjernen som er langt ifra bra. Fordi av dere som leste min omtale av TSWLM så husker dere kanskje at jeg skrøyt ganske så mye av den, vel, jeg kosa meg glugg ihjæl jeg. Filmen var en av de beste bondfilmene og så sinnsykt underholdende. Moonraker er filmen som har tatt meg med ned på landejorda igjen, til tross for at flimen går til himmels. Jeg skjønner ikke helt hva som skjedde. Utgangspunktet var jo ette så halvgæli. En gal skurk, samme regissør som på TSWLM og Roger Moore i rollen som Bond. Skulle bli bra det. Men, jeg tror det ligger noe i det Broccoli uttalte etter at Star wars gjorde stor suksess, han ville ta Bond ut i rommet. I utgangspunktet er vel ikke det så gæli, men noe sier meg at Broccolig ville danke ut Star Wars på hjemmebane, og da gikk det litt over stokk og stein.

Lewis Gilbert. Mannen med sansen for det grandiose returnerer som regissøren på Moonraker. Dette ble hans tredje og siste bond film, og dessverre var dette langt ifra den avskjeden han i mine øyne fortjente. Både You Only live twice og the spy who loved me var mer enn gode nok, og sistnevnte er da også en av de bedre bond filmene. Men om Lewis hadde klart å holde igjen litt, så ville han nok ha fått regissert bond filmer etter moonraker også. Problemet er at mannen må ha vært stormannsgal. Jeg sier ikke at det er enstydig negativt, vi ble jo alle imponert av de fantastiske effektene og skurkenes spektakulære baser i de to forrige bond filmene hans. Men mannen burde ha skjønt at det går ei grense, man bør ikke overdrive for mye for da blir det falskt og utroverdig. Det er nettopp det som skjedde med Moonraker. Og det er en skam, for filmen har også endel bra ting å by på, ihvertfall sånn i utgangspunktet før mye begynner å skite seg.


Skurken selv, the real bad guy, navnet er Drax og visjonen er klar; han skal utslette verdas befolkning og heller befolke jorda med folk som i hans øyne er perfekte. En slags drøyere versjon av en kjent krigsherre som ga tyskland et dårlig rykte. Drax, eller Michael Lonsdale som skuespilleren heter, vakler mellom å være perfekt og toskete. Drax byr på ekstremt mange gode one liners og går aldri tom for måter å kverke bond på. Skuffelsen er like stor og merkbar hver gang Bond overlever. Drax er jo også gærn med tanke på sitt mål og sin plan for å oppnå verdensherredømme. Så langt går det greit. Men, personligheten a, hva med utstrålingen? De fleste bond skurkene har hatt noe å by på bortsett fra gode one linere. Drax blir for kald og for følelseløs i mine øyne. Han tillater seg ikke å gjøre noe ut av seg og sånt går dårlig i en bond film. Man får ikke følelsen av drax og bond er fiender slik man fikk følelsen av i f.ex. Goldfinger og The spy who loved me.

Desverre er dette gjengående på Drax' hjelpere. Han har hovedsaklig to hjelpeskurker den godeste Drax. Den ene av de er en asiater som gjerne vil kverke vår helt bond, men seriøst, er det mulig å være så maltplassert og kjedelig? Det er jo tydeligvis det men. Det er tross alt en bond film vi snakker om, og vi er vant til at skurkene har noen hjelpere som alle har sine særegenheter. Desverre har ikke denne figuren dette. Personlighet og særegenhet er imidlertid noe den andre hjelpeskurken har i bøtter og spann. Jaws. Jepz, samme Jaws som vi møtte i the spy who loved me. Han er også den eneste hjelpeskurken som har vært med i mer enn en bond film. Og selvfølgelig blir han spilt av Richard Kiel. Desverre er Jaws en totalt forskjellig figur i moonraker kontra hva han var i the spy who loved me. I TSWLM var han en iskald morder som latet til å være umulig å kverke. Mannen ga oss flere minneverdige scener i den filmen, men i Moonraker virker det til at hans tilbakekomst er mer for morro skyld og for å glede publikummet. Han er fortsatt en morder, men han er en langt mer morsom morder og denne gangen forelsker seg også i ei jente. Det ødelegger inntrykket vi fikk i TSWLM, men det fungerer tross alt meget bra. Jeg glisa jeg, det er ikke det, men jeg synes Jaws burde ha forblidt den iskalde morderen vi ble introdusert med i den forrige bond filmen.


Bernhard Lee som M, Desmond Llewelyn som Q, Lois Maxwell som Miss Moneypenny. Samme line up som tidligere, men denne gangen er de i mine øyne mindre underholdende og litt mer overflødige enn i tidligere filmer. Bond har jo et forhold til de tre på hver sin måte. De forrige filmene har hele tiden bydd på nye innblikk i disse forholdene, men i moonraker synes at vi seriøst ikke får se noe nytt. Det blir mer sånn "sett det før". Ikke nødvendigvis dårlig, men bare ikke noe nytt. Og det er jo litt skuffende.

Bedre går det for vår helt James Bond. Dette var den fjerde bond filmen til Roger Moore og til tross for at manuset har sine brister, så stråler Moore og jeg kan ikke annet enn å glede meg til de tre neste filmene med han, som også er de tre siste hans, og ikke minst, kanskje de tre absolutt beste bond filmene hans også. Moore beholder stilen fra forrige film, men viser at han er enda mer varm i trøya og ikke minst viser han at han endelig en gang for alle "ER" bond og ikke bare prøver slik det kunne virke i Live and let die og the man with the golden gun. Akkurat det synes jeg er imponerende med tanke på alt det moonraker sliter med. Moore har også en meget god kjemi med Lois Chiles som spiller filmens kvinnlige hovedrolle Dr Holly Goodhead, Hun er ei brunette med bein i nesa og endel under topplokket, langt ifra den vanlige bonddama slik vi er vant til. Flink jente!


Hva er det så filmen sliter med da? Vel, skurkegalleriet har jeg skrevet litt om, men filmen sliter også på andre punkter. Det går kjempebra så lenge filmen holder seg på landejorda. Da er den langt mindre spektakulær enn TSWLM, men den underholder og det føles som bond, kanskje en Light variant med dog bond. Desverre tar filmen også sted i rommet og det her alt rakner en gang for alle. Effektene er ette så gæli, men det totale inntrykket blir for dumt i mine øyne. Det er milevis igjen til star wars nivå slik broccoli tydeligvis drømte om. Jeg tror denne filmen hadde tjent mye på å ikke litt laget før nå i senere tid, altså godt ut på 2000 tallet et sted om den absolutt måtte ha blitt lagd. Også de gode one linerene til Drax kan tolkes som en negativ ting. Han er så kald og så tørr at også kommentarenene hans blir tilsvarende tørre. Dette kan til tider virke mot sin hensikt og det er neppe alle som synes at disse er noe å skryte av. Jeg savner litt mer humor, litt mer personlighet, ting som bør være på plass om man skal forsøke å være morsom.

Så vi har en film som er grei nok når dem holder seg på landejorda men kollapser når den drar til rommet. På jorden er den også langt mindre heftig enn sine forgjengere, men det duger. Skuespillerene er av variabel kvalitet, men musikken er strålende. Dette er bond filmen jeg mener du kan hoppe elegant over og jeg ber på mine knær om at det aldri igjen kommer en bond flm som tar sted i verdensrommet igjen. Jeg lover, da skal jeg seriøst sprenge postkassa til broccoli som hevn!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse