Annonse

Filminfo og video

Fotballens urkraft

Nils Arne Eggen; 11 seriegull på rad, 8 ganger i Champions League på rad. Rosenborgs tidsregning i Før Eggen og Etter Eggen. Det er ingen tvil om hans kvaliteter som selve fotballtrenerens forbilde i Norge og med en klar visjon av engasjement. Beundringsverdig og inspirerende. Selve urkraften i norsk fotball. Denne 54 minutter lange produksjonen fra Fenris Film/TV2 av Tore Buvarp og Aslaug Holm gir et lite innblikk i det som kan betegnes som noe av det mest særegne og fargerike ved Rosenborg Ballklubb.

Hva som skal til for å lykkes er så mangt og umulig å skildre på under en time alene, men det utrolige engasjementet og ansvaret han viser, måten han tar tak i klubben på og hvordan han står frem for sin tro og filosofi lyser gjennom i denne dokumentaren. Den er alene verdt å se bare for å få med seg de hese trønderropene som gjaller utover gressmatta. Men under den bestemte og sjefete maska ligger det også en mann som bryr seg og som er folkelig.

Det siste året i Eggens tid som hovedtrener i Rosenborg blir kronet med det ellevte seriegullet og en spesiell avskjed. Den syvende far på Lerkendal trer av og legger en enorm arv igjen etter seg. Den urkraften som Nils Arne Eggen la ned i klubben puster enda i gressmatta og avler fortsatt en vinnerkultur basert på løsningsorientert tenking. Selv om denne filmen ble nominert til årets tv-dokumentar i 2004, ligger det en følelse av å mangle noe, men allikevel er den fin, morsom og ærlig. Som Ola Bye Rise så sant sier så er det umulig å styre media, og forhåpentligvis vil sjefen selv være fornøyd med måten han her kommer frem på.

Men selv de som ikke er særlig fotballinteressert vil også kunne finne denne filmen interessant, for drivkraften og den folkelige Eggen er umåtelig inspirerende i seg selv. Hvordan han i alle år har drevet fram resultater og godt arbeid er som en modul for andre. Pokker heller, han førte Moss til seriegull i 1987, som om ikke det sier sitt alene. Den alltid røykende og gapende trønderen er like underholdene som alltid, om det så gjelder Dikt i Garderoben eller en port som skal på plass.

http://www.fenrisfilm.com/
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse