Annonse

Filminfo og video

Billabong Odyssey

Et team av verdens beste Big Wave surfere setter seg fore å jakte opp de største bølgene på noen av de beste surfeplassene de syv har å tilby. Det blir en ferd som tar ekstremsporterne til 6 kontinenter med den unike muligheten til å være klar for bølgene hvor som helst i verden på 48t. De står klare på stranden med brettet under armen og en jetski klar til å taue dem ut til og inn i de villeste bølgene. De er vannmennesker som lever av surfing og de er ekstreme utøvere, men også en sjarmerende gjeng.

Dette er dokumentaren om Big Wave surfere som Ken Bradshaw, Mike Parson, Brad Gerlach og Layne Beachley. De trodde de visste og kunne alt om surfing, trodde de hadde være innom det som kunne svinges innom innen surfing. Så kom jetskiene og over kun noen sesonger ble alt forandret. Bølger de ikke hadde mulighet til å padle seg ut til, ble tilgjengelige og utfordret. Større og større bølger ble lettere å oppdrive takket være et nett av værmaskiner og de med muligheten kan i dag peile seg inn på bølgene isteden for å vente på dem.


For menn som Bradshaw og Parson ble dette som en ny revolusjon, havet er for dem en enorm lekeplass der de kan leve ut konkurranseinstinktet, der de kan flykte til for å komme unna, et sted å være seg selv. Alle verdens fjell er klatret, polene har blitt krysset og vi har satt flagg på månen, men de største bølgene er enda ikke ridd. Big Wave surferne har enda mer å leve for og Bradshaw på drøye femti år står fortsatt nedover de enorme bølgedalene på jakt etter kickene. For hva som går igjennom kroppen når man drar av gårde nedover en 85-fot høy bølge kan man vel bare drømme om. Det er pr dags dato den største bølgen som er surfet og Bradshaw var mannen.

Men Billagong teamet surfer ikke for enhver pris. Det viktigste er først å lærer å overleve, for så å kunne surfe bedre. De trener for å kunne overleve i vannet og ikke la havet og kicket bli enden. Mange store surfere har omkommet i bølgene og hele teamet er avhengig av hverandre for å ikke forsvinne i skummet og kunne bli hjulpet til land når de kommer opp.

Billabong Odyssey er en flott, vakker og sjarmerende dokumentar om en ekstremsport som fortsatt er under utvikling. Det er vannsportens kanskje mest krevende gren, for når du faller i disse bølgene gir havet deg en god omgang juling før du blir truet med drukningsdøden og dine evner blir satt på prøve. Og så ser det bare så utrolig kult ut i slowmotion når de er midt inne i bølge og rir seg ut av porten i skum og havsprøyt.

http://www.kenbradshaw.com/
http://www.billabongodyssey.com/
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse