Annonse

Filminfo og video

Skerne

Jocke har ikke hatt en lett oppvekst, faren er død og moren er hekta på narkotika. Ingen overraskelse at Jocke havner i et kriminelt miljø. Etter noen dårlige møter med nynazister på t-bane-stasjonen blir de dødelige fiender, og når han kommer i fengsel må han alliere seg med gangsteren Tony for å kunne overleve fra dag til dag. Vel ute igjen setter han i gang med en stor kriminell fremtid innen ran og narkotika.


Da jeg først begynte å se på denne filmen ble jeg litt nervøs for det så ut til å bli en veldig dårlig opplevelse. Men dette forbedret seg heldigvis litt utover i filmen og litt etter at jeg forstod at dette var en film laget tidlig på nitti-tallet (åtti-tallet var fremdeles sterkt påvirkende i denne filmen).

Jeg tar det fra starten og fra da jeg så for meg en film jeg kom til å skrive en meget stygg anmeldelse om. Hovedpersonen Jocke kommer løpende gjennom skogen, akkompagnert av elendig filming, vanvittig redigering og en høy skingrende og irriterende musikk. Litt av et førsteinntrykk var mine tanker og fingeren beveget seg mot stopp-knappen. Etter tittelteksten kom filmen til selve handlingen og det ble lettere å følge med uten at filmingen og delvis redigeringen ble særlig bedre.


Historiemessig er Søkerne en allright film, den skyter ikke altfor høyt og de fleste hendelsene har en mulighet til faktisk å skje, hvis de faktisk ikke allerede har skjedd. Filmen tar for seg temaer som blodige narkotikaoppgjør, voldsomme interne kamper og følelsen av å være utenfor miljøet. Dette er selvfølgelig et viktig tema å diskutere, nå som før, og det her Søkerne treffer mest. Dette miljøet blir beskrevet på en slik grotesk måte at man nesten blir forundret over at folk søker hit. Selvsagt viser filmen at mange av de som blir med havner her av en grunn, og at det ikke er noe de selv ønsker.

Å se filmen ut i fra et helhetslig perspektiv er ikke enkelt, men jeg kommer nok ikke til å anbefale denne filmen på det sterkeste. Det finnes bedre filmer med det samme budskapet og Søkerne når ikke helt opp til disse.

Ekstramateriale:
Trailer
TV Spots
Från Gruset Till Luset

PS! Litt spesielt er det å se ekstamaterialebiten ”Från Gruset Till Luset”, om hovedrolleinnehaveren Liam Norberg, som like etter at filmen var ferdig innspilt ble arrestert for deltakelse i et av Sveriges største ran. Denne dokumentaren forteller om hvordan Liam så lyset og ble løslatt noen år senere som en ny og bedre man. Han begynte å holde foredrag om antivoldkampanjer og fortsatte som skuespiller, blant annet med Søkerne 2.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse