Annonse
Men uansett om du finner glede i å sette julestjerna i toppen av granen, eller ikke; her er Filmforumets julegavetips som utelukkende handler om harde pakker. Filmforumet.no presenterer nå en guide til noen av årets beste DVD-er. Velbekommen!


3930Gave til bestemor

Sophie Scholl – Die letzten Tage (2005), av Marc Rothemund
Sophie Scholl sine siste dager

Den sanne historien om Sophie Scholl som drev motstandsarbeid mot nazistene under 2. verdenskrig. Motstanden gikk blant annet ut på å dele ut løpesedler. En dag blir Sophie og broren hennes tatt og et langt intenst avhør begynner. Sophie Scholl sine siste dager er en gripende film om menn og kvinner som kjempet hardt for å knuse det tredje riket.3929Gave til bestefar

The General (1927), av Buster Keaton
Generalen

Buster Keatons maktdemonstrasjon, både som regissør og skuespiller. Dette påstås ikke bare å være hans største verk, men også en av filmhistoriens viktigste filmer. Vi befinner oss under den amerikanske borgerkrigen, og en togfører som setter to ting høyere enn alt annet i livet. Kjæresten og Anabelle og toget Generalen. Etter krigens utbrudd blir han stemplet som dersertør, og både lokomotivet og kjæresten forsvinner. The General er filmen om hans desperate jakt etter hans to livs største kjærligheter.
3928Gave til mor

L'Enfant (2005), av Jean-Pierre Dardenne og Luc Dardenne
Barnet

Et ungt ektepar som lever på fattigdomsgrensen, bringer et barn til verden. En verden som er kald og kynisk. Noe som den ene forelderen viser seg også å være. Denne belgiske Gullpalme-vinneren gir et harskt innblikk i dagens verdenssamfunn. Bak filmen står brødrene Dardenne som skaper sosialrealisme på film som få greier å toppe. Barnet er en sterk opplevelse, men samtidig inspirerende og viktig.


3931Gave til far

The Proposition (2005), John Hillcoat

Filmen med manus undertegnet av selveste Nick Cave, har handlingen lagt til slutten av 1800-tallets Australia. De som ikke er kriminelle, er enten korrupte eller maktsyke politibetjenter og soldater.
Kaptein Stanley får tak i to av tre lovløse brødre. Han gir den ene av dem et ultimatium: Fang og drep din eldste broren som fremdeles er på frifot, innen ni dager. Ellers vil din yngste broren død.
Nick Cave viser han kan rocke mer enn bare musikk.


3932Gave til tenåringsdatter

Me and You and Everyone We Know (2005), av Miranda July

Dette er årets mest humørskapende film, uten å bli sentimental og klissete. Fra debutregissør Miranda July kommer historien om Richard som er nyskilt, og må hanskes med å være helgepappa for sine to sønner. Richard treffer etter hvert den eksentriske kunstneren Christine, og et rart vennskap begynner. Samtidig får Richards to sønner oppleve seksuell eksperimentering på hver sin måte. Uten å være dømmende og moraliserende er det fritt spillerom for de herlige karakterer i denne fantastisk morsomme filmen.

3927Gave til tenåringssønn

Adams æbler (2006), av Anders Thomas Jensen
Adams epler

En av årets beste komedier kommer, ikke så veldig overraskende, fra Danmark. Den handler om Ivan, en prest som driver en liten kirke, hvor han får tidligere kriminelle til å hjelpe med driften. Han har fra før av den alkoholiserte kleptomanen og tidligere tennisstjernen Gunnar og bensinstasjonsraneren Khalid (som har et dypt hat mot Statoil) til hjelp. Men når nynazisten Adam entrer kirken er det klart for mange avsløringer i Ivans tilsynelatende velfungerende paradis. Adams epler er en deilig svart komedie, hvor ikke bare lattermusklene får kjørt seg. Den er en nytelse visuelt og har en fin moral, uten å være moraliserende.3933Gave til de litt yngre

The March of the Penguins (2005), av Luc Jaquet
Pingvinenes marsj

Denne utrolig dokumentaren beskriver keiserpingvinenes paringssykles på nært hold. Det er en fascinerende historie, om hvordan dyrene står sammen mot alle farene på det ugjestmilde Antarktika. Dette er en fenglsende film, som er satt sammen av nydelig fotograferte bilder. Fåes nå med norske kommentarer skrevet av brødrene Erlend og Even Loe, og fremført av Dennis Storhøi.3934Gave til de minste

Kirikou et les Bêtes Sauvages (2005), Benedicte Galup
Kirikou og villdyrene

Dette er oppfølgeren til Kirikou og Trollkvinnen fra 1998, der en bestefar forteller om Kirikou og alle hans opplevelser. Og de er det ikke rent få av!
En ypperlig tegnefilm fra Frankrike, som selvfølgelig fåes med norsk tale.
BONUSMATERIALE:
Gaver til den mer vidrekommende filmtitter

3935Caché (2005), Michael Haneke
Skjult

Et litt eldre ektepar, lever med deres sønn i et rolig, og normalt boligstrøk. Til det en dag begynner å dukke opp videokassetter i postkassen – med dem selv i hovedrollene. Etter vært som det kommer flere kassetter, blir de stadig mer personlige, og brevene fra avsenderen enda mer på grensen til hva familien kan tåle. En iskald triller av mesterregissøren Haneke. En av årets beste filmer på DVD.

3936Paradise Now (2005), av Hany Abu-Assad
Paradis nå

To unge menn jobber på samme bilverksted i Palestina. Livet går sin vante gang med den samme tungvinte rutinen hver dag. Livsgleden er synkende hos de to mennene og de blir et lett mål for terrorister som rekrutterer selvmordsbombere. Når dagen først kommer, er det langt tøffere enn hva de to mennene først trodde. Vi følger dem på veien til hva som kan bli deres martyrdød. En solid politisk film om et eksplosivt tema, Paradis nå er ikke en film man glemmer så lett.

Listen er utarbeidet for Filmforumet.no av Haakon Stiff Aamlid og Luis Herreros.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse