Annonse

Filminfo og video

Oluf: I Eget Bokbad

Oluf er en fiktiv karakter skapt av forfatteren Arthur Artnzen og han har regjert på scenen i godt over tredve år. Det sier seg selv at en såpass lang karriere er nødt til å bære frukter, hvis ikke ville neppe karrieren ha blitt så lang heller. Denne dvd'en skal være en slags hyllest til denne karakteren Oluf, og ikke minst er dette første gang Oluf opptrer på dvd formatet. Bakgrunnen for utgivelsen er en seanse Arthur kokte ihop sammen med sin trofaste våpendrager Tore Skoglund, stedet for begivenheten var et lite lokale i ei ukjent bygd. Konseptet var like enkelt som det var genialt, for Oluf hadde enn så lenge aldri fremført sine egne tekster og det var rundt 5 år siden Oluf hadde stått på en scene når denne eventen tok sted. Alt var lagt til rette for en hyggelig stund i selskap med NordNorges mest verdifulle eksportvare, rett etter karsken selvfølgelig.

Oluf I Eget Bokbad begynte som ett show, men når planenene for en dvd utgivelse lå klare, så var det mange som så på dette som en begivenhet. Ikke nok med at vi skulle få selve showet på dvd, men det skulle også følge med en bok og en cd. Alt skulle være klart for en meget omfattende Oluf pakke, men slik gikk det desverre ikke. Selve showet byr på de fem historiene "Den smale vei", "Kula på sængkainten", "Hjæmmeuløkka", "Nytt land under plogen" og "Rødsi. Fem historier spekket med smått overdrevene situasjoner og crazy rollefigurer. Arthur slår seg helt løs som Oluf og lever seg hundre prosent inn i rollen. Sjelden har jeg skrattet så godt som jeg har gjort under dette showet. Oluf pøser på med slagkraftige tekslinjer i et tempo som setter dagens komikkere i forlegenhet. Når showet endelig var ferdig kunne jeg ikke annet enn å tørke latter-tårer i øya og klappe litt. Dette er en ren maktdemonstrasjon fra en av de store komikkerene som faktisk klarte å lage humor som passet alle aldere. Noe helt annet enn mye av dagens fjortissbaserte humorshow. Man kunne kanskje tro at boken og cd'en ville by på noe mer? Men dengang ei. Boken, som egentlig er mer som et lite hefte, byr på de samme fem historiene, og det gjør også cdplaten desverre. For all del, jeg skal ikke klage, for det er en fryd å høre oluf forelle sine egne historier. Det er også en fryd å lese de, mannen er uten tvil en forfatter som vet han driver med. Men jeg skulle bare ønske det var noe mer. Med tanke på at denne dvd utgivelsen ble forhåndsbestilt i ca 50 000 eks (ifølge ryktene) så er det vel ikke helt umulig at vi vil få flere Oluf utgivelser i fremtiden.

Men, det er et "men" her. Dette er et show hvor en forfatter leser sine egne tekster. Det er underholdende til tusen, men man må huske på at Arthur\Oluf har vært en entertainer hele sitt liv og skrevet og fremført et ukjent antall sketsjer. Selv har jeg aldri sett han live, men jeg husker gamle tv opptak hvor han slo seg løs på scenen i sine egne sketsjer. Jeg håper virkelig at disse kommer på dvd. Poenget med hans trofaste partner Tore Skoglund skjønner jeg meg heller ikke helt på. Tore har en grei tv-stemme, det har han, men han har en latter som ikke er fult så hyggelig. Det virker som om lyd folkene glemte å dempe mikrofonen hans mens Oluf fortalte sine historier, det er ofte Skoglunds latter blir litt for dominerende i lydbildet. Et annet problem med Skoglund under dette showet er at han følger manuset til å punkt og prikke, og det er til tider veldig merkbart at "den improviserte humoren hans" faktisk står skrevet i manus. Men rakkern heller, Oluf har det så mye morro på hans bekostning at jeg kan tilgi alt dette!

Oluf er jo en "fordømt norlending" som Arthur selv har beskrevet han, både på godt og ondt. Det gode er uten tvil den geniale humoren hvor han stråler, men bakdelen er selve dialekten. Til tider kan det blir noe såder vanskelig å forstå alt, men alliekvel er det ikke verre enn at man skjønner det om man legger godvilja til. Det kan også være en ide å skru på den norske teksta under denne forestillingen, men for all del, ikke les kun den siden den er ofte på bærtur. Den fungerer alliekvel greit til tider når man sliter med å forstå hva Oluf kauker ut til sitt publikum.

I påvente av flere utgivelser fungerer denne ypperlig og vil være en perfekt julegave til alle som er glad i god humor. Glem Jul I Tøyengata og tullinger i underbuksa, her dreier seg som gode historier som får latterkulene til å komme på løpene bånd. Jeg er sjeleglad jeg fikk muligheten til å anmelde denne utgivelsen og vil således rette en stor takk til scanbox for omtale eksemplaret.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse