Annonse

Filminfo og video

Eragon

Hollywood har tydelig forstått at fantasy-hysteriet fremdeles lar seg presse for noen ekstra kroner. Eragon er visuelt upåklagelig, men det er også det eneste som redder filmen fra bunnkarakter. Denne filmen eier verken sjarm eller klasse. Alt man tenker på når man ser den er hvor utrolig dårlig den er i forhold til Ringenes Herre, som helt klart er de filmene Eragon forsøker å etterlikne.

Denne filmen gjørt alt feil. Jeg skal ikke uttale meg om Christopher Paolinis bok, men hvis den er bra er filmadapsjonen katastrofal og skrider langt fra originalverket. Noe av det viktigste i en episk fortelling, og spesielt i en så stor produksjon som dette, er karakterbygging. Dette feiler Eragon totalt på. Den avdankede dragerytteren Brom i Jeremy Irons skikkelse (som forøvrig er den eneste av skuespillerne som leverer en ålreit rolletolkning tross tragiske rammevilkår) lider en tragisk død. Det er ikke måte på hvor tragisk denne personens bortgang er og bevilges en lang sekvens i filmen. Publikum derimot sitter nok dessverre ikke den samme følelsen som filmskaperne fordi vi simpelt hen ikke engang har blitt kjent med vedkommende. Etter en kort utflukt i skauen dør han, og Eragon (filmens hovedperson) reagerer som om dette er en person han har kjent hele livet. Det eneste jeg syns var trist var at den eneste skuespilleren som overhodet var dyktig i denne filmen ikke skulle være med mer.

Den onde kongens onde tronrom ble også mer latterlig enn skummelt. Det er tydelig at filmskaperne prøver seg på en Saruman-akrig fremtoning, uten å lykkes med det overhodet. Det hele topper seg også når den onde Skyggen flyr som en galning rundt på dyret sitt mot slutten av filmen og brøler ut ondskapsfull manisk latter og pompøse hånutspill av en slik patetisk type man trodde ikke ble gjort lenger på film. Når så dragerytteren Eragon vinner kampen mot "siste boss", og dragen hans er blitt frisk igjen fra sårene hun pådro seg, avsluttes det hele med en passende påminnelse om at det nok ikke er slutt enda. Den onde kongen er ikke død, og han har enda en drage i ermet.

Om dette overlever som en trilogi vet jeg ikke, men det ser mørkt ut. Det så umåtelig gøy ut å ri på dragen, men jeg gidder ikke sitte i to ganger to timer til på kino bare for dét.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse