Annonse

Filminfo og video

Ildbarnet

Boken kom ut i 1980 og var Kings syvende bok og femte filmatisering. At bøkene hans blir til film er nesten like mye et varemerke som hans multiproduserende evne til å skrive som et dramatisk hurtigtog som går på evig jetfuel. Firestarter er en bok som leverer på det aller høyeste Stephen King nivå og er i pocketform en liten murstein med en handling som drar deg like raskt framover som rullebåndet på Gardermoen. Du har ikke lyst til å legge fra deg denne boka. Historien om den lille jenta med pyrekinetiske evner er en av de bøkene du bare lese hvis du er Kingfan. Det er en absolutt klassiker. Vicky og Andy deltar i et medisinsk eksperiment som blir finansiert av en halvoffisiell organisasjon. De binder seg til hverandre under eksperimentet og gifter seg en stund senere. Som en effekt av stoffet de får i kroppen, får de noen uventede evner og når deres 2 år gamle datter setter fyr på teddybjørnen sin, er det vel liten tvil om at de ikke vil bli latt være i fred. Historien, plottet og hendelsene er akkurat hva du kan forvente av den gamle horrorveteranen.

Men filmen er også hva du kan forvente av en Stephen King film. Den klarer på ingen måte å leve opp til boka og er i dag mer morsom å se for de som skal skrive en oppgave om Drew Barrymore og barnestjerner. Drew er vel kanskje den som leverer best av besetningen, for resten blir bedrøvelig.... etter dagens standard. Og det er nettopp der cluet ligger. Etter hva vi er vant til så kommer jo ikke dette opp på noe som helst nivå, men så kom den jo også ut i 1984. Mange av 1980-talls filmene var gode på sin tid men er heller porøse skulpturer i dag. Skal man glemme alt og se den for hva den er, så står samme dom til grunne, en slakter har kuttet ut deler av handlingen slik at det blir en kortere og dårligere versjon av en suveren bok.


Det er alltid like spennende hver gang en bok skal opp på the big screen og like vanskelig å glemme boka hver gang. Men det hender at filmen leverer gode opplevelser, men dette er dessverre ikke tilfelle her. Det er synd at dette ikke er stort bedre enn hva som vises i den reutgitte DVD utgaven. Det hadde vært mye mer moro å fortalt at dette var et kick av en film. Men av en eller annen grunn så har filmatiseringene av Kings bøker endt i noe sørgelig. Hans bøker er så fulle av handling at det krever noe ekstra ordinært for å sette bøkene hans opp på kinoene. Men så skal man da heller ikke glemme at bøker/filmer som The Green Mile og The Body/Stand by Me var enormt dyktige og fantastiske, både bøkene og filmversjonene.

Når det da altså kommer til godeste Stephen King så kan det som regel være best og holde seg til papirutgaven og la DVD'en ligge. Hans enorme omfang i sine bøker og komplekshet er overbærende, så å sette dette opp til en handling på 2t er ikke rettferdig for verken forfatter, regissør, produsent, skuespiller eller publikum. Så skal det først i gang, må det jaggu også gjøres skikkelig.

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse