Annonse

Filminfo og video

Feast

Feast er filmen som raskt opparbeidet seg ett rykte som "den nye From Dusk til Dawn", og for oss som har sett den betyr dette ganske så mye. Store ord om en liten film som plutselig måtte stå foran Dommer Bygdefjompen for å få sin dom.

En gruppe mennesker befinner seg på den lokale stampubben en helt vanlig kveld, de drikker sine øl, de slenger med leppa og koser seg som de skal. Men plutselig smeller dørene opp foran dem, en mystisk fremmed dekket med blod står midt i åpningen. Plutselig begynner han å snakke om at han er den siste redningen deres og at utenfor er det monstre, men monstre skal ikke finnes og pubgjestene bryr seg fint lite om dette. Men to sekunder etter blir denne mystiske helten dratt ut av døra mens blodet flyter og kroppsdelen hagler.
Pubgjestene må plutselig sloss for sitt liv mens monstrene herjer utenfor. Det er lenge til morgenkvisten og helt avisolert må de benytte seg av de våpnene de finner. Men hvordan reagerer egentlig et monster på en pistol? Disse monstrene er sultne, og pubgjestene står på menyen. Nå er det foringstid!

Hvem er det som ikke liker filmer som Evil Dead, Saw, Braindead og From Dusk Til Dawn bare for å nevne noen. Splatterfilmer har blitt en slags sub-sjanger til horrorsjangeren hvor poenget ikke er å fremstå som en best mulig film når det kommer til historie og sånt tull, men heller servere seeren sinnsyk underholdning ved hjelp av blod, innvoller, horrible dødsfall og dødssvart humor. Om noe av dette ikke stemmer, eller om filmen prøver å ta seg selv seriøst er resultatet ofte katastrofalt. Men når det lykkes, ja da lykkes det virkelig også.
Feast er nok ikke filmen som folk hadde de høyeste forventningene til, husk at regissøren, manusforfatterene og skuespillerene var ukjente, og filmen var en slags low budget film som fikk minimalt med proff markedsføring. Men produsente derimot, hva sies om Ben Afflect, Matt Damon og Wes Craven`!
Men til tross for laber markedsføring har den nådd frem til meg. Det er kanskje dette som er litt av cluet, dens markedsføring har hovedsaklig gått fra munn til munn. Og det er da det begynner å bli interresant mine venner. For hva var det som egentlig gjorde at denne ble så godt mottatt av splatterpublikummet?

Svaret er såre enkelt: dette er en glitrende splatterfilm som virkelig oppfyller krava sine.

Historien er ikke så mye å skryte av, den skal uansett bare fungere som ei ramme for det som skal skje. Altså, en bar, mange mennesker, og fire monstre man ikke får vite en døyt om. Så glem alle ideer om at dette er en slags El Laberinto Del Fauno. Se heller for deg From Dusk Til Dawn, den lyktes takket være god cinematografi, et
godt manus, splatter i tonnevis, gode skuespillere og vellykket humor. Feast tar riktignok en annen retning ved å bytte ut vampyrer med uforklarlige monstre og lykkes meget godt med dette. Monstrene er forholdsvis godt laget og de er rimelig flinke til å maltraktere de stakkars pub gjestene en etter en. Men det er ikke selve designet på monstrene som gjør det her så artig, det er personligheta deres. Jepp, du leste riktig, manusforfatterene Marcus Dunstan og Patric Melton har faktisk valgt å gi dem personligheter. Se for deg en en familie på fire med monstre, hvor yngstemann som egentlig er en slags baby, er overseksuell de luxe. Scenen hvor denne lille krabaten faktisk begynner å jokke på et utsoppa elg-hode er ubetalelig!
Effektene er også i særklase, vel, kanskje ikke i LOTR stil, men i splatter sammenheng er dette meget bra. Du får servert litervis med blod, metervis med tarmer og kroppslig saker som burde ha holdt seg innafor skinnet, og kilovis med kroppsdeler. Det hele blir gjort på en sådan måte at du blir sittende og glise deg halvt ihjæl.

Når det kommer til skuespillerene må jeg desverre si at hele ble meget bra. Denne filmen byr på et rollegalleri litt utenom det vanlige. Man har faktisk mer stereotyper i en noe karikaturt utgave. Disse menneskene har en hovedoppgave; de skal spille redde og de skal dø på de grusomste måter. Dette er noe de lykkes med og det er tydelig at rollene ble fordelt til de riktige folka. Manuset er som skrevet for dem, og kommentarene sitter som ett skudd allt the way.
Et annet sjakktrekk Dunstan og Melton gjorde var på introduseringa av karakterene. Mange har ment at From dusk til Dawn har hatt en stor feil, og det er den første delen av filmen hvor vi virkelig blir kjent med karakterene. Selv likte jeg det, men jeg skal ærlig innrømme at jeg foretrakk den siste delen av filmen. I Feast blir dette løst med å lage såkalte gamertag's for hver av de. Altså første gangen du ser en rollefigur i filmen, så fryser skjermen og du får se noe som ligner et visakort med navn, yrke, spesielle evner og forventet levetid. Dette er langt ifra seriøst men det er lattervekkende og kult, og ikke minst er det noe nytt og friskt!

Husk at det er en splatterfilm og skal behandles deretter. Men man kan også slakte den for dårlige skuespillere, en rævva historie, tåpelige monstre og bla bla bla bla, om du slakter denne utifra disse kriteriene har du misforstått hele filmen og da er den neppe myntet på folk som deg. For oss som liker splatter er den en real højdare som byr på litervis med blod, kilovis med kjøtt, tonnevis med gode kommentarer, kule rollefigurer, kort sagt en glitrende underholdnings film. Og de to manusforfatterene fikk faktisk i oppgave å skrive manus til Saw 4 etter Feast, det er ett godt bevis på at de gjorde noe riktig med Feast! KOS DEG!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse