Annonse

Filminfo og video

Bleak House

Gjennom 15 episoder blir vi med inn i en verden der mørke hemmeligheter holdes tilbake for enhver pris, men hvor det viser seg at skandalene blir vanskelig å komme unna. Vi får se hva som skjer når man ikke tenker på konsekvensene for ens handlinger, og hvor lett kan være for andre å utnytte det.

Historiens kjerne dreier seg om den evigvarende rettsaken mellom Jarndyce og Jarndyce ved Courts of Chancery. Den nåværende Jarndyce, John (Denis Lawson), eier av Bleak House, har liten tro på at saken vil yte ham noe godt. Da Esther Summersons (Anna Maxwell Martin) tante dør, blir hun adoptert av Jarndyce og blir god venn med hans myndlinger Ada Clare (Carey Mulligan) og Richard Carstone (Patrick Kennedy).

Bleak House er en mini-serie som illustrerer det Dickens ønsket at han roman skulle avbilde; hvordan lange og evigvarende rettssaker er med på å skape ondskap. I sin ungdom var Dickens reporter og studerte domstolene. Her fikk han innblikk i hvordan domstolene valgte å prioritere og gjennomgå sine saker. Hans konklusjon ble at ”prinsippet for engelsk lovgivning er å skape egne forretninger”.

Mini-serien er elegant delt opp i 15 episoder. Slik som forfatteren, spares det her ikke på noen detaljer. Kameraet beveger seg smidig mellom karakterene. Åpningscenene og overgangene er laget med spennende lyder, som nesten kan minne om de fra en science fiction- film, noe som også gjør dette til en intens filmopplevelse.

I rollen som den sjenerøse og omtenksomme John Jarndyce finner vi Denis Lawson. Lawson gjør en meget imponerende innsats. På sin egen måte spiller han den aldrende mannen som sliter med en del problemer, men med sitt talent sjarmerer hans sine seere. Det er umulig å mislike verken han eller hans karakter, selv om Jarndyce til tider både er melankolsk og depressiv.

Anna Maxwell Martin spiller heltinnen Esther Summerson i Dickens storslagne roman. Hennes skuespillerprestasjoner medførte blant annet til at hun vant BAFTA-prisen som beste kvinnelige skuespiller. Kjent også fra mini-serien North & South fra 2004, gjør henne til en av Storbritannias største kvinnelige skuespillere. Og det er ikke uten grunn. Med sin ømhet og sårbarhet, sklir hun perfekt inn i rollen som Esther. Innlevelsen og ikke minst den følelsesladde stemningen mellom Jarndyce og Esther gjør mini-serien følsesladet, uten å bli oversentimental.

Videre i rekken av skuespillere finner vi blant annet Gillian Anderson, kjent fra tv-serien X-files, som gjør en fremragende innsats som Lady Dedlock. Det samme gjelder Nathaniel Parker som den noe merkverdige Harold Skimpole og Charles Dance som den kyniske og grådige Mr. Tulkinghorn. Carey Mulligan spiller Ada Clare som forelsker seg i Richard Carstone, spilt av Patrick Kennedy. Begge spiller glimrende, da holdsvis som den uskyldige Ada Clare og den velmenende Richard Carstone.

Selv har jeg alltid vært en stor tilhenger av Dickens. Jeg slukte min førte Dickens bok i en alder av 8 år. Selv har jeg lest Bleak House og har alltid ment at det er noe av det beste Dickens har laget. Det var derfor med høye forventninger jeg rigget meg til foran tv’en og
satte på første episode av mini-serien Bleak House. Og til min fornøyelse viste det seg at mini-serien er intet mindre enn et mesterverk. Igjen klarer BBC å vise hva de er gode for. Serien får med seg alle de viktige elementene i Dickens roman, og enda litt til. Dickens er kjent for store og sine omfattende verk. Derfor er jeg mektig imponert over hvor profesjonelt -og ikke minst spektakulært de har klart å fremstille denne romanen. Selv om Bleak House aldri har vært et av Dickens mest populære verker, kan man si at romanen og dens historie endelig blir rettferdiggjort og får den oppmerksomheten den fortjener.

Ekstra på DVDen:
Scenevalg
Undertekst
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse