Annonse

Filminfo og video

Initial D

De to racerne Takeshi og Ryousuke er stadig på jakt etter nye motstandere, for ikke før alle andre er slått kan de to konkurrere mot hverandre. Men en kveld Takeshi øver seg alene ned fjellsiden blir han forbikjørt av en gammel Trueno. Det viser seg at bak rattet satt den unge og sjenerte Takumi, sønnen av en alkoholisert og voldelig tofu selgende far. De to gjør sitt beste for å race mot Takumi igjen, men Takumi har aldri kjørt for å konkurrere, sine ferdigheter har han utviklet igjennom fem år med tofu leveranser på dette fjellet. Selv er Takumi mer opptatt av å være ung, spesielt når kjærligheten banker på døra iform av den vakre Natsuki.

Men Takumi finner raskt ut at hans hjerte ligger i racingen, og Natsuki har en mørk hemmlighet som kan ødelegge hans muligheter for å gjøre det han elsker. Det er klart for det ultimate oppgjøret ned den fryktede fjellsiden. Og som om det ikke var nok med Takeshi og Ryousuke må Takumi også kjøre imot profesjonelle racere som skyr absolutt ingen midler for å vinne.


Var man ung og til dels normal elsket man den første Fast & Furious filmen, det var feite og kule biler, det var heftig klipping, mtv musikk, deilige damer, og filmen kicket igang en helt ny kultur her på berget. Dens oppfølgere er jo av høyst variabel kvalitet, men felles for de er at de byr på en dekadent verden med nettopp feite og kule biler, deilige damer og heftige kjørescener. Skuespill og historie kommer i siste rekke. Det finnes jo andre bilfilmer som har kommet fra Hollywood, men konseptet er stort sett det samme, det blir alltid lett underholdning med fete biler. For all del, jeg har kosa meg med disse testosteronbombene jeg, men de har aldri nådd opp til Legend Of Speed, en asiatisk bil film som satt FF filmene så grundig i skyggen at produsentene burde oppsøke nærmeste skammekrok fort som faen.

FF filmene hentet jo sine ideer fra det asiatiske miljøet, både bilene og hele kulturen med street racing stammet jo fra Japan. I den tredje FF filmen var det drifting som sto i fokus, og hvor kommer det fra tror du? Jupp, Japan. Og da var jo detta utrolig hot. Men Japan som faktisk avlet frem denne kulturen har sine egne bil filmer som er noe mer oppdaterte enn Hollywood sine fancy blockbustere. En av disse er Inital D, en film bygd på en animasjonsserie som er umåtelig populær i asia, det har vel også kommet en ordentlig tv serie mener jeg å ha hørt, uansett, dette er en nasjonalskatt for folk i Japan.

Manuset er skrevet av Felix Chong som også skrev manus til de tre originale Ifernal Affairs filmene, og The Departed!! Denne mannen har litt cred for å si det sånn. Nå er det en forskjell mellom disse filmene og Inital D, det er to vidt forskjellig sjangere, men Chong beviser hvorfor han ble hyret inn til å skrive manus for The Departed. For det som slo meg ved Inital D er dens perfekte balanse og dens helhetsinntrykk som noe langt mer enn bare en bilfilm. Vi følger Takumi, en unggut som kommer ifra ett hjem uten mor og med en alkoholisert far som har en lei tendens til å slå sønnen sin når han er full. Dette har preget Takumi og han har blitt en meget sjenert unggutt. Men iløpet av filmen får vi se hvordan ha så smått åpner seg opp og innser både at han er dyktig bak rattet og at han er istand for å føle noe for ett annet menneske. Vi får følge han under både oppturer og nedturer, dette handlingsforløpet tar oss med inn i en ungdoms liv hvor vi får se veldig mye som er kjent for de fleste av oss. Og det beste av alt er at det er sabla godt skrevet. Det er ingen tåreperse, det blir ikke for søtt, men det blir realistisk nok til at det fenger. Mye av denne æren skal nok også Jay Chou som spiller Takumi ha. Han mestrer denne sjennerte rollen perfekt, og det er en fryd å se hvor usikker han er på ting som kjærlighet og følelser, mens han viser en jernkontroll når det kommer til å kjøre bil. Man kan faktisk se på bilen hans som en forlengelse av han. En gammel trueno fra 86 er ikke mye å skryte av, og sammenlignet med nyere biler er dette en real underdog. Det samme er Takumi, både han og bilen må bevise at de er noe langt mer.


De to racerene Takeshi og Ryousuke spilles av henholdsvis Shawn Yue og Edison Chen, to navn som neppe sier deg det spøtt, men begge de to spilte i de tre Infernal Affairs filmene. I Inital D er det litt mer nedtonet. Shawn Yue er småtøff som raceren Takeshi, men byr ikke en tolkning som fester seg i minnet. Det gjør derimot Edison Chen som Ryousuke, ikke det at han har så mye dialog, men han har denne spesielle og småmystiske stilen, han blir en slags mentor for Takumi og forholdet mellom de to vokser seg gradvis sterkere. Også den kroppsholdningen, det er sjelden jeg synes at en skuespiller er direkte kul i en film, det er ett uttrykk jeg pleier å la den yngre garden bruke om pjokkene i FF filmene, men ja, jeg syntes faktisk at Edison Chen leverte en "kul" rolletolkning.

Du er kanskje lei av å høre om Infernal Affairs filmene nå? Vel, det er jo synd, for jeg er ikke ferdig med å mase om de. Edison Chen og Shawn Yue spilte i disse tre filmene, manusforfatter Felix Chong skrev manus til disse tre, og de to regissørene bak Inital D regisserte også IA triologien sammen. Så den gamle gjengen er så absolutt samlet! Disse heter foresten Wai Keung Lau og Siu Fai Mak, men er kanskje bedre kjent som Andy Lau og Alan Mak.

Hele Inital D syder over av atmosfære og vakker filming. De to regissørene vet akkurat hvordan de skal få frem filmens budskap ved hjelp av det filmatiske og man kan ikke annet enn å la seg imponere til tider. Spesielt under bil scenene som er så inni gamperævva godt koreograferte. Glem neonlys, lystgass og fancy farger, her er et ikke bare bilen som teller, men også sjåføren. Kjørestilen de bruker seg av kalles drifting og går kort forklart ut på å forsere svingene på en mest mulig elegant måte ved å sladde seg igjennom de. Det er kanskje mer fancy i den tredje FF filmen, men det er sjukt mye kulere og feitere å se på i Inital D.

Dette er en film som lett danker ut Fast & Furious filmene, men jeg er litt usikker på om jeg setter den høyere enn den superbe Legend Of Speed. Dette er noe du selv må gjøre deg opp en mening om, uansett er faktum det at Inital D er en av de bedre bilfilmene som er laget, den byr på så mye, selv har jeg sett den 9 ganger nå på under ett halvt år og denne omtalen er skrevet etter altså niende gangen. Om du synes det har blitt lite fokusering på det negative i filmen, så kan du jo tenke deg hvordan omtalen ville ha sett ut etter første gangen jeg hadde sett filmen!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse