Annonse

Filminfo og video

Det Lila sa

Historien til boka er det som nå også har gjort «Lila dit ca» til en slik suksess. Det var en advokat som sørget for at manuskriptet ble overlevert til forlaget, forfatteren ønsket å være anonym og det har ikke gjort den noe mindre etterspurt, for å si det sånn. Men det var ikke et pent manuskript de fikk. Hele lefsa var håndskrevet og uryddig, bortimot slengt sammen. Men innholdet, fortellingen om 19 år gamle Chimo og den 16 år gamle, frekke og pirrende Lila overbeviste redaksjonen om at dette var en bok verdt å trykke. Om den er skrevet av en debutant eller en erfaren forfatter spiller egentlig nada rolle. Boka dukket opp i hylla hos bokforhandlere rundt om i verden som en skatt og en gave. Det er en sånn type bok du er glad for at du tok deg tid til.


Så når Ziad først fører boka til filmens verden kan vi være glad for at det er han som påtar seg oppgaven og ikke en fersking. Med lang erfaring bak kamera (assistent under bl a Tarantino) så vet han hvordan jobben gjøres. De små forskjellene mellom bok og film, spiller ingen rolle. I boka viser Lila musa si til Chimo på sklia, og på huska i filmen. I boka bor de i en forstad til Paris og i filmen er det Marseilles. Men det betyr ingenting. Lila var kanskje ikke fullt så vakker som en kunne sett det for seg selv. Dog, er det ikke alltid slik da, at den du elsker ser ut som en engel i dine egne øyne. Spenningen mellom de to ligger like utenpå huden i både film og bok. Lilas på-kanten kommentarer og meninger kommer like overraskende og pinlig mot deg og man får selv lyst til å reagere som Chimo. Han blir betatt av henne og hun leker med ham ved å komme med spørsmål som "vil du se musa mi?". Hvem ville vel ikke stotret litt tilbake da.
 
Det Lila Sa er ikke en mainstream sak, verken boka eller filmen. Begge to er mer en for-den-interesserte type historie. Det er ikke noe du setter deg ned med så lenge du ikke har lyst på Chimos fortelling. Men uansett så er det en vakker bok og fin film, et lite mesterverk av en minibok og en film som tar vare på all energien i mellom to mennesker. To versjoner som står godt opp mot hverandre.
 
Det Lila Sa

>> Kjøp boka her
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse