Annonse
Følsom nese i røffe trakter
Jean-Baptiste Grenouille er oppvokst på barnehjem som en følge av at hans mor døde en unaturlig død etter en særdeles kummerlig fødsel i stanken fra fiskeslo på et parisisk fisketorg. Etterhvert som Jean-Baptiste vokser til går det opp for menneskene rundt ham på barnehjemmet at det er noe spesielt. Han snakker nesten ikke og han har en nese som er svært raffinert og er i stand til å kunne skille mellom de minste nyanser i dufter. For denne spesielle gutten er det ikke noe skille mellom god lukt og dårlig lukt.


Oppvåkningen
Etter å ha arbeidet lenge på et stinkende skinngarveri han ble solgt til som trettenåring, oppdager han en dag i Paris' gater lukten av parfyme, og ved en senere anledning en jomfruelig kvinne. Han blir mer og mer bevisst på de fantastiske duftene som finnes. Etterhvert får han bli lærling hos en falmende parfymemaker som takket være Jean-Baptistes utrolige evne til å mikse gode parfymer nok en gang opplever suksess blant de fornemme i Paris. Denne suksessen er uinteressant for Jean-Baptiste som er på jakt etter den perfekte parfymen. Ironisk nok er han selv helt uten egen kroppslukt, men kan han finne formelen på den perfekte duft, basert på hans kunnskaper om hvordan en parfyme er satt sammen, så mener han å kunne få den annerkjennelsen han fortjener. Hans læremester skaffer ham reisepapirer og med disse i hånda er han klar for det som er hans kall, og som forårsaker en rekke skremmende mord for menneskene i på landsbygda.

Straff som fortjent
En grusom morder skal endelig få sin straff på bytorget i Grasse. Publikum jubler over lettelsen og avskyen de føler mot en som kaldblodig har tatt livet av mange vakre kvinner og etterlatt dem nakne og skamklipte. Dommen går ut på å binde ham til et trekors vendt mot himmelen, og mens han fremdeles lever skal han tildeles tolv slag som knuser armer, ben, hofte og skulderledd.


Litt platt
Parfymen er underholdende, og har man ikke tenkt til å lese boka er det en helt grei film å få med seg. Men de som liker en god bok bør definitivt sette seg ned og lese før de ser filmen. Muligens kunne denne filmen blitt mye mer interessant ved å kutte ned på budsjettet og lagt mer energi inn i hvordan historien ble fortalt. Ikke latt den bli så eventyrpreget som den er blitt, for eksempel. boka til Patrick Süskind gir en mer spennende opplevelse enn det filmen klarer. Jeg har vært fan av boka lenge og gleda meg til å se den på kino, men det blei ikke like bra som jeg håpa på.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse