Annonse

Filminfo og video

Thank you for smoking

Takk for at du røyker er en liten, men fabelaktig film om en lobbyist for en lite flatterende bransje. Tobakksindustriens mann med snakketøyet i orden er sjarmerende og skremmende overbevisende. Han er en hver antirøykdebatts mareritt. Men sitt goodguy-smil snur han samtalen slik at det viser til at DU har feil, og hvis DU har feil, vil det si han HAN må ha rett. Med en talsmann som dette blir det i det minste litt lettere å jobbe for bransjen, men det blir ikke lettere for han. En ung, vakker journalist med, sitat: great titts og uortodokse arbeidsmetoder, setter ting i et nytt perspektiv for Nick og utfordringene blir straks nye. Men som han selv sier; vil du ha en enkel jobb så kan du jobbe for Røde Kors. Pro siggsnakk er et par hakk verre.

Men hva kan man forvente seg av en slik film? Den er intelligent morsom, flott filmet, men mangler det lille ekstra som vil gjøre den genial. Ikke at det er noe feil med den, snarere tvert i mot, det er faktisk en film å anbefale for alt pengene kan klirre og røykskyer blåses. Thank You For Smoking er kanskje i båsen blant-årets-småfilmer. Ikke mange filmer kan belyse et så radikalt emne og moralløs bransje med et så positivt spillerom. For som filmen selv forteller, så dreper tobakk langt flere mennesker hvert år enn både alkohol og våpen til sammen. Så produktet er jo ikke akkurat på liste over varer du finner i helsekostbutikken. Og William H. Macys' rolle som, vi kan vel si Høybråten for å si det på en enkel måte, har vel aldeles ikke noen enkel rolle som overbeviser om at hodeskalle på sigarettpakker er den rette løsningen. Og pokker heller, som sekstenåring kjøpte og røyket jeg opp den svarte pakken med hodeskalle på som hadde det klingende navnet Death (hvis jeg ikke husker feil). Men så er vel også tenåringer en av primærmålene for en bransje som stadig får det tøffere. Utfallet; det som ikke knekker deg, gjør deg sterkere?

Med en rolleliste som innehar folk som Robert Duvall, J.K. Simmons, William M. Macy, Katie Holmes og Rob Lowe har filmen kastet sammen et knippe interessante karakterer og gir oss en komedie om et emne som er brennhet i de fleste land, hvorvidt røking bør likestilles med gift, forbys og røykere drives ut av samfunnet med en gedigen heksejakt. Ikke sant, det ville vel vært dagen for alt, men at forandringer er under full oppløp er sikkert. Og i mellomtiden kan du kose deg med denne filmen. Den er kul.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse