Annonse

Filminfo og video

Cinemania

Dette er en dokumentar enhver seriøs filmentusiast, filminteressert, filmnerd og filmelsker bare MÅ ha med seg. Den viser hvordan fem movie buffs vier livet sitt til film og kino til det helt ekstreme. Det er ”cinephilia” på sitt sterkeste og disse fem menneskene får deg til å se på din egen filminteresse med nye øyne.

Lider du av cinephilia så organiserer du livet ditt slik at kinoen blir 4 til 7 kvelder i uka. Du er gjerne arbeidsledig, du brukte kvelden i forvegen til å sette opp samtlige visninger i et skjema slik at du kan plukke ut de du rekker å se (alt timet slik at du kan løpe ut av MoMa, ned i nærmeste T-bane og raskt inn i Film Forum). Du lever sikkert med konstant forstoppelse, slik at toalettbesøk ikke vil øderlegge kinoturen. Når du sitter i salen og oppdager at filmen er en smule ute av fokus, ringer du bare opp til fyren som sitter i bua, for du har nummeret hans på mobilen. Du samler på hauger av filmrekvisitter som flyere, plakater, et komplett sett med brusbeger fra Jurassic Park, alle de brukte kinobillettene dine, alt av dill dall bokstaveligtalt fyller opp leiligheten til de grader at dette er snakk om psykelige tvangsnevroser av samlemani. Og hvis noen forteller deg at samlingen din er usunn, stiller du deg totalt uforstående til hva de mener, for tross alt så tar du bare vare på ting.

Film buffen Jack så for eksempel 1000 filmer ett år, noe som gir et snitt på nesten 3 filmer hver eneste dag, og da snakker vi om å gå på kino. Men heldigvis etterlot tante seg en større sum i arv, så hvis han ikke blåser alt på prostituerte, er han set for life. Bill, med sin forkjærlighet til europeisk film er arbeidsløs, organiserer hver kinotur med matpakke, mulig skift og notatblokk, planlagt som rene ekspedisjonen. Robertas hjem er fylt til randen med filmrekvisitter, er utstengt fra Museum of Moderen Art (MoMa) på grunn av angrep på en av billettkontrollørene. Eric ser gladelig filmer som Attack of the Crab Monsters, misliker utenlandske filmer og regissører som Resnais and Antonioni and Bergman. Deres interesse for film har krysset en grense hvor det ikke finnes en vei tilbake. Med T-banesystemet som en konstant plage når det kommer til frakt fra en kino til en annen, lever de et liv like uvirkelig som en narkomans. At noen kan hengi seg så hemningsløst til film er virkelig fascinerende.

Det som er så morsomt med denne filmen, er at du først sitter med et inntrykk av at disse menneskene er en smule tilbakestående, men etter hvert så legger du merke til hvor klare de er over sin egen situasjon og opphengthet. De har på en måte tippet over, men er langt fra dumme. Jack fremstår for eksempel som intelligent og har en forståelse for cinephilia på en veldig forklarende måte. Bill, omtaler seg selv som forfatter og filosof, drømmer om å en dag gifte seg med en jente fra Paris og legger ut kontaktannonser på nett for å treffe en mulig partner eller venn å diskutere film med. De analyserer og ser på film med mye mer enn underholdning i blikket. De ser på film av ren lidenskap, en lidenskap som overgår deres lyst til å ha sex, for film er så mye større. Jack forklarer grunnen til at sexlivet hans er en katastrofe med at sex i virkeligheten ikke kan leve opp til hans drøm om å ligge med Rita Hayworth i svart/hvitt. Deres maniske forhold til kinematografen er rent sakt forbløffende.

Hvis du ikke har noen slags sære interesser av noe slag og forholder deg til alt med en nøkternhet som nærmer seg det minimalistiske, så vil du nesten forvente deg at disse menneskene har dype psykiske problemer. Det er vel kanskje ikke tilfelle, men disse fem er ikke som deg og meg, men samtidig så har vi alle våre områder som andre ikke forstår, eller verdsetter som en selv gjør. Å være opphengt av fotballstatistikk kan virke fåfengt for en som synes dommeren burde dele ut en fotball til hver spiller, men for den som kontinuerlig fører opp stats for laget sitt, så er det minst halvparten så viktig som selve kampen. Men, det er jo klart, alt har sine yterpunkter og cinamania eller cinephilia er filmfantastens yterpunkt. Denne dokumentaren er du nødt til å se hvis film er din interesse og særegenhet. Robertas forhold til film er helt overmåte fantastisk og det å kunne diskutere film med Jack eller Bill, ville vært en tripp i seg selv.

>> Dybde til Cinemania
>> Q&A 5 spørsmål til Stephen Kijak
>> The E-mail from Bill
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse