Annonse

Filminfo og video

Apocalypto

Den høytstående slangeguden Quetzalcoatl, også kjent som Kukulkan, krevde stadig offer i form av bankende menneskehjerter. Kongen og presteskapet hans utgjorde i mayakulturen den absolutte maktinstans, og folk fra provinsene ble fraktet til de sentrale områdene og ofret i guddommenes navn. I filmen følger vi en gruppe mayaer som brutalt blir overfalt og bortført av kongens menn for å ofres i en av de større byene. Brutalt er kanskje en underdrivelse, for dette er ekstremt brutalt.


Det forundrer meg hvordan en dypt religiøs mann som Mel Gibson uten å blunke kan skildre mennesker som er så totalt blottet for empati og godhet. Kongens soldater som dreper og bortfører menn, kvinner og barn fremstilles som totalt hjerterå og direkte ondskapsfulle. Det drepes, lemlestes og tortureres uten at noen av soldatene viser en eneste liten gnist av samvittighet eller usikkerhet. Ingen av dem har noen som helst medfølelse, alle er bare tvers igjennom onde og ubarmhjertige. Det virker som det for Mel Gibson har blitt om å gjøre å presse så mye vold inn i en film som overhodet mulig. The Passion of The Christ er et eksempel på det, og Apocalypto er på mange måter en videreføring av denne filosofien. Nå skal det imidlertid påpekes at Apocalypto er på alle måter en langt bedre film enn The Passion of The Christ, men regissøren har, som nevnt, en tendens til å undervurdere det mellommenneskelige midt i all volden, piskingen og hoderullingen. Personlighetene fremstilles som veldig flate og svært udynamiske, og stereotypene hagler.

Handlingen i filmen føles også noe underutviklet. Selv om det skjer noe hele tiden, får man likevel en følelse av at det egentlig ikke gjør det. Man blir aldri kjent med noen av karakterene og blir dermed aldri videre engasjert i noen av dem. I denne filmen opplever man kulturen utelukkende fra utsiden, ikke fra innsiden. Å gi filmen noe mer kjøtt og blod kunne hevet den betraktelig. Fraværet av en ordentlig handlig gjør at man sitter igjen med en følelse av å ha sett en splatter mer enn å ha sett en storslått skildring av mayakulturen.


Men man kommer ikke bort fra at Mel Gibson er en fremragende regissør når det gjelder det rent visuelle og estetiske. Filmen er vakker å se på og regien og produksjonen er usedvanlig elegant. Mel Gibson er veldig flink til å koordinere bilde, lyd og musikk på en måte som i blant får det til å krible. All dialogen foregår på en videreført versjon av mayaenes gamle språk, og skuespillerne er stort sett amatører med avstamning fra den gamle mayakulturen. Kulissene er også meget bra. Filmen er innspilt midt i mayaenes gamle rike på Yucatán-halvøya i Mellom-Amerika, og dette gir en fantastisk følelse av autentisitet. Mayabyen og pyramidene er praktfulle og virker veldig ekte. Man får en følelse av at filmmakerne virkelig har gått inn for å gjøre det hele så korrekt som mulig, selv om jeg tviler på at alt ville holdt vann i en historisk utprøving.

Alt i alt fremstår Apocalypto som noe tam og sjelløs. Det er ingen dårlig film, men det er heller ingen spesielt bra film. Leter man etter et historisk drama satt i den mesoamerikanske kulturen er dette definitivt ikke den filmen. Er du derimot på jakt etter heseblesende og vellaget voldsorgie, som ikke krever at du følger noe videre med i handlingen, er Apocalypto et godt valg. Så er det bare å håpe på at det snart kommer en ordentlig film satt i mayafolkets vakre univers.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse