Annonse

Filminfo og video

Apocalypto

Mel Gibsons fjerde film i registolen er ikke mindre rørende og sterk enn hva hjerte kan pumpe av blod gjennom årene. Historien pumper med en nerve, intensitet og engasjement som gjør deg revet inn i en film som er vakker i sin råskap. Mayariket var hjemsøkt av forråtnelse fra innsiden, et folk som satte menneskeofring i fokus for å blidgjøre gudene, de bygge flere templer og kriget med stammene rundt seg. Mayaene var et stort folk, men også mennesker. Deres største nederlag var også det som skulle ta knekken på mer enn et helt folk, faktisk store deler av verden; nemlig den hvite mann, europeeren. Med Colombus kom den endelige giften. Apocalypto forteller sin historie utrolig spennende og actionfylt. Det er ikke ett kjedelig sekund, det er fart, frykt og driv fra start til slutt.


Dette er et epos, en strålende opplevelse og en film som minner oss på det faktum at bak fasaden av historisk storhet, ligger det hensynsløse like i overflaten og vaker som en reptil. I store folkemasser kommer det verste ut av mennesket og er til stull grunnen til at sivilisasjoner går under gang på gang. Historien gjentar seg, verden har sett det før og vil se det igjen. Det amerikanske kontinentet sto for noen av klodens størst kulturer, og innehar en kulturarv langt større enn hva vi vet. I jungelen ligger templer, boplasser og fortidsminner begravd. Dette er en tapt tid, men i Jaguar Paws kamp for å overleve, ligger et menneskelig instinkt med en reaksjon lik den enhver far ville ha fått. Barna dine betyr alt. Slik er det bare. I hans reise og hans flukt ligger håpet, og i hans natur ligger viljen til å overleve.


Med en lykksalig twist gir livet ham en redning, en mulighet til å komme seg ut av en håpløs situasjon. Men hevngjerrigheten fra andre, gjør fortsatt freden utrygg. Indianerhistorien til Mel Gibson er rett og slett strålende, vakker og grusom. Den forteller så mye på en gang, viser oss et speilbilde av livet bak oss. Det er ikke mye som kunne vært gjort annerledes i denne produksjonen, og råskapen som til tider blir vist er nødvendig for å sette yterpunktene opp mot hverandre. Skal du fortelle en grusom historie, må du også vise grusomme bilder. Om 15 års aldersgrense er ille? En tolv, tretten åring vil kanskje ikke reagere på samme måte som en mor eller far ville gjort. Vi ser barna våre i alt vi ser, barn ser bare handlingene på skjermen slik de er. Dette er kanskje ikke en film for pre-tenåringer, kanskje det er det. Men uansett så vil de se en utrolig så vellaget action film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse