Annonse

Filminfo og video

Moritz, lieber Moritz

Moritz, lieber Moritz er et slags tenåringsdrama for voksne. Handlingen finner sted i Vest-Tyskland på 1970-tallet og vi følger den femtenårige Moritz Stuckmann, spilt av Micheal Kebschultt. Moritz er en enstøing og håndterer problemene sine ved å betro seg til en tam rotte han har i kjelleren og ved å spille på saksofonen sin. Faren hans er frustrert over en nylig konkurs, og moren hans har ikke noe videre behov for å snakke med og engasjere seg i sønnens liv. Bestemoren på pleiehjemmet spør ham også om noen ekstra sovepiller slik at hun kan begå selvmord.

Det er med andre ord ikke så rart at Moritz føler seg noe isolert. Han har en rekke bisarre og grusomme fantasier om læreren sin og om naboens katt. I en scene ser vi Moritz som kirurg som spretter opp magen til læreren sin med skalpell, og syr inn en masse veps, mens klassen ser på. Vi får et interessant innblikk i ungguttens sinn hvor hans hat mot de personene som ikke forstår ham og som ikke verdsetter ham kommer til utrykk i disse fantasiene. En forstyrret ung mann? Kanskje, kanskje ikke. Hvordan forstå seg på tenåringer i det hele tatt?

Moritz er en uhyre kompleks og godt skildret karakter. Det er ikke enkelt å komme i puberteten, og denne filmen tar dette temaet til helt nye høyder enn det klassiske pubertetsfilmer gjør. Hark Bohm er en regissør som virkelig tar tenåringer på alvor; ikke bare som runkeglade fyllesvin som ikke tenker med noe annet enn kjønnsorganet sitt. Her får man se en ekte avstandsforelskelse. Man får se Moritz som til stadighet smugkikker på sin vakre tante gjennom nøkkelhull. Han gjør en hel masse rare ting i løpet av filmen som er vanskelig å forklare, men som likevel er med på å gjøre Moritz til en fantastisk troverdig rollefigur.

Saksofonen blir etter hvert en vei for Moritz inn i verden utenfor. Han kommer over en guttegjeng som spiller i band sammen, og Moritz får bli med som solist. Han møter endelig aksept for musikken sin som tidligere bare har blitt avfeid av foreldrene og av kirkekoret som han ønsket å spille med. Dette markerer et vendepunkt for Moritz hvor han endelig finner noen som støtter ham og aksepterer ham for den han er.

Moritz, lieber Moritz er en vakker og velregissert film med et fantastisk manuskript. Ekte mennesker og troverdig skuespill i en film som har møtt svært lite anerkjennelse, i alle fall internasjonalt. Handlingen er rolig og sår og Micheal Kebschultt bærer hovedrollen fantastisk overbevisende. Til tider er han rasende, til tider er han likegyldig. Til tider er han bare et barn som trenger omsorg og trygghet. Dette er tysk film slik jeg ikke trodde det var mulig og den er virkelig verdt tiden din. Den får meg til å undres over hvor mange andre uslepne diamanter som finnes der ute, og om jeg noen sinne kommer til å finne dem.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse