Annonse

Filminfo og video

Blood Diamond

Solomon Vandy skal følge sin sønn til skolen. Han drømmer om at gutten en dag skal kunne ta steget ut av landsbyen og få kunne studere til å bli lege. Men så kommer R.U.F., opprørsoldatene, og plyndrer byen for brukbare mennesker. Solomon styrter tilbake for å redde sin kone og to gjenværende barn. Familien kommer unna og må flykte, han selv ender opp som graver i en diamantleier. Et liv er verdt null og den som forsøker å stjele de verdifulle steinene de finner, blir skutt på flekken. Men så, finner Solomon en diger diamant og han bestemmer seg for å beholde den. Ved å kamuflere at han skal på do, sniker han seg unna, men så lett vil det ikke bli.

Etter forviklinger, kamper og kaos, havner han i et fengsel sammen med Danny Archer, en diamantsmugler. Han får nyss om at den fattige fiskeren har kommet over en stor stein og Danny vil ha kloa i den. Konflikt diamanter er ikke lovlige på det legale markedet, men allikevel finner smuglere, forhandlere og grådige mennesker måter å lure dem ut av land som Sierra Leone på, og inn i markedet. Når en fantastisk vakker, lilla diamant henger rundt halsen på en langbeint, vakker modell, er det godt mulig at nettopp denne diamanten har kosten en ung gutt armen, to fedre livet og utsatt en mor for voldtekt. Konflikt-steiner skal ikke forekomme, men gjør det allikevel. Med filmer som Blood Diamond, sanger som Diamonds from Sierra Leone av Kanye West og fokus på konflikt-områder, vil i det minste emnet ha mulighet til å berøre. Og berøre er nettopp hva denne filmen gjør. Den gjør deg bevisst på hvor lite et liv kan være verdt og hvor langt en far er villig til å gå for å redde sitt barn og familie. Solomon gjør alt for å finne tilbake til sønnen sin som har havnet hos opprørerne og vervet som barnesoldat.I dag er det fortsatt over tohundretusen barnesoldater i Afrika. Emmanuel Jal (Sudan) er en av dem som har kommet seg ut og i dag synger han for frihet. Blood Diamond forteller også en historie om å frarøve et barn rettigheten til å være barn, den forteller en historie om barnesoldater. Å sitte å se en slik film og se din egen sønn i samme ståsted gjør vondt. Men det er også det som er så sterkt med opplevelsen av denne filmen, og det som er så frustrerende er at aldri så mye engasjert du blir i emnet når filmen er over, så er det ingen ting du føler du kan gjøre. Alt du har muligheten til er å riste på hodet og tenke at dette er fryktelig, pusse tennene og legge deg. De får frem en tankevekker i deg med denne filmen og det er det som er så vakkert med den. Akkurat som Hotell Rwanda gjorde det, så er dette en historie fra Afrika du aldri glemmer. Den er et stikk inn i hjertet ditt.

Og som det alltid er når Mainstream lager film, så er det en linje som også skal følges her. Den er full av action, har en liten touch av kjærlighet (de skal jo selge litt til damene og romantikerne også), spenning og moral. Det er langt fra noe galt med dette, for samtidig som filmen skal fortelle så skal den også underholde. Ikke alle lar seg berøre av slike historier, så for å nå alle må det være en kul, actionfylt film. DiCaprio er som vanlig godt anerkjent i filmverdene og selv om dette ikke er en av hans aller beste roller så er filmen riktig så fet. Har du ikke sett den på kino så bør du se den mens du har sjansen. Og hvis ikke, plukk opp DVD’en når den kommer i hylla.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse