Annonse

Filminfo og video

This Divided State

La meg først henvise til the First Amendment i USAs grunnlov: "Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the government for a redress of grievances." Dette er og blir denne dokumentarens kjerne, og ha det gjerne i bakhodet.


Slik situasjonen har vært de siste årene, så har USA vært en splittet nasjon. Splittet mellom de konservative og de liberale. Og feidene har ikke vært få, og This Divided State er dokumentaren om en av de største og mest omtalte før presidentvalget 2004.

Studentrådet ved Utah Valley State College inviterer filmskaperen og debattanten Michael Moore til å holde tale i forbindelse med presidentvalget. Utah er den mest konservative staten i USA, og hvis jeg husker rett så var forholdet mellom republikanere og liberale hele 12 mot en. Og når det verdensberømte liberale slagskipet Michael Moore blir bedt om å holde tale, så starter bråket. Utahs mormonersamfunn setter i gang stor motstand mot det som kan virke som deres kommende ragnarok. Studentene setter i gang organisasjoner som skal stoppe studentrådet i å bruke deres penger på å invitere djevelen selv. I vestibylene starter enorme krangler, plakater reises og folk nærmest fråder av sinne når de debatterer mot hverandre. Men studentene er langt fra de verste. Hele samfunnet står i flammer, og med den svært konservative millionæren Kay Anderson i fronten. Anderson er livredd for at ”hans” perfekte mormonersamfunn skal gå til grunne når Moore setter sin liberale fot inn i staten, og han setter sterke midler i spill for å få det stanset. I motsetning til studentene er ikke hans problem pengene, men hva en sånn tale kan gjøre mot moralen i samfunnet.


Kampen utarter seg fra å være snakk om penger og moral, til det ovenfornevnte faktum at deres kjære forfedre satte ytringsfrihet og religionsfrihet som det aller første punkt i grunnloven. Og for å bringe inn et eksempel fra filmen, som tegn på at ikke alle er enig i hva ytringsfrihet vil si:

”Free speech works because most of us have the good sense to know when to keep our mouths shut” Utsagnet kommer fra Kay Anderson, som selv påtok seg tittelen som helgenen som skulle redde Utah fra sin undergang.

Som et kompromiss inviterer studentrådet den populære republikaneren Sean Hannity. Og til tross for at han skal ha like mye betalt som Moore, så blir tonen i folket en helt annen. Kampen mellom det gode og det onde er nå et faktum, og utføres gjennom to sterke talere.

Dette er en uavhengig filmproduksjon, noe som preger produktet. Regissør Steven Greenstreet er tydelig inspirert av Michael Moore sine dokumentarer, og han benytter seg av samme teknikker. Innholdsmessig så syns jeg at filmen tar for seg selve problematikken meget godt. Her blir vi presentert nyhetsreportasjer, radioprogrammer og andre kommentarer som resten av verden fikk se. Men vi får også noen dypere intervjuer og kommentarer av hovedpersonene i situasjonen. Dette er da henholdsvis de to lederne i studentrådet og Kay Anderson. Og selv om dokumentaren tar en personlig stilling til problematikken – og ofte latterliggjør de konservative mormonerne – så syns jeg filmen gir et veldig godt og rundt bilde på situasjonen. Bare legg merke til forskjellen på Hannity og Moore i måten de legger fram sitt budskap. Mens Hannity prøver å latterliggjøre de liberale og gi de konservative akkurat de vil høre – så prøver Moore å inkludere både liberale og konservative i en slags syntese med fremtidig håp.


Filmen har også sine store svakheter. Den kunne vært like effektiv hvis den hadde vært halvparten så lang. Filmen tar noen svært unødvendige utstikkere hvor de prater med for eksempel en person som er skremmende lik Michael Moore, en som heter Michael Moore, en person som lager Moore-pizza osv. Filmen forlater den røde tråden litt for ofte. Men til tross for dette, så er jeg mektig imponert over hvordan filmen klarer å fange både essensen i en sånn debatt og ikke minst legge trykk på sluttresultatet. Og jeg vil ikke bare be deg legge merke til selve debatten, men også hva de to lederne i studentrådet må gjennom bare for at presidentvalget skal kunne vises fra både den liberale og den konservative side. Uansett hvor mange drapstrusler de fikk, så stod de på sitt og lot Michael Moore holde sin tale. Til og med deres familier satte sine sorte øyne mot dem. I motsetning til majoriteten så holdt de på sitt prinsipp om at alle skal få kunne si sin sak. Jeg avslutter omtalen med noen sitater fra ulike diskusjoner som bryter ut i dokumentaren. Dette er en svært lærerik og viktig dokumentar. Se den med en gang, for den har sjelden vært mer aktuell!


Michael Moore: They wouldn't back down. Others would back down. The students at Utah Valley State wouldn't back down.

Jason Nichols: You don't stop the messenger, you evaluate his message!

Alex Caldiero: Is Michael Moore a filmmaker?
UVSC Student: He makes documentaries.
Alex Caldiero: Oh, you think so? And a documentary means what to you?
UVSC Student: It's means an objective view point...
Alex Caldiero: Really? There's no such thing as an objective view point, my friend! Wake up! Wake up!
UVSC Student: There's no such thing as an objective view point?
Alex Caldiero: There's no such thing... I'll say it.
[Turns to camera lens]
Alex Caldiero: . There's no such thing as an objective view point! We all see things through filters! Filters!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse