Annonse

Filminfo og video

Saw III


Den gamle, kreftsyke seriemorderen er sykere enn noensinne. Kreftene svinner hen og livet ebber ut, men det stopper ham ikke fra å legge planer for nye Spill. ”I wanna play a game”. Med sin lærning, Amanda, legger de til rette Jigsaws siste runde med sine ofre i en lek som har enkle regler og dødbringende konsekvenser. Som vanlig er det uforutsigbare feller og oppgaver, valg og testing av menneskeenheten. En far får muligheten til å sette hevn på dagsorden og legen Lynn må holde Jigsaw i live i et kappløp med tiden. Men hvem er det egentlig som har sin test i nettopp dette spillet?

Triologien om Jigsaw har hevet seg fra den dårlige toeren som egentlig ikke holdt mål på noen måte. James Wan hadde regien i den første og er nå tilbake som manusforfatter til Jigs’ siste prøve. Og det er godt, for dette ble langt mer spennende, intenst og bestialsk enn sist gang vi så spillet og leken med mennesker og deres svake sider. III’ern begynner voldsomt og setter lista for hva vi er i ferd med å oppleve, men noe er annerledes. Etterforsker Kerry synes noe er feil, det er noe som ikke stemmer. Er Jigs’ i ferd med å miste grepet, har han tippet over? Måtene å drepe på er like smertefulle, sjokkerende og monsteraktige som vanlig, og det er heller ikke noe som tilsier at en smertefri død ved å feile, er hva som venter en.


Men det er rart med det, hvor mange dører må smekke igjen bak deg før du begynner å forstå sammenhengen? Dog, det er jo litt typisk for film egentlig, gå inn, se seg rundt i rommet og døra smeller igjen bak dem. Gang på gang. Eller hva med det klassiske ”blir skutt, blør, får forklaring, blir sjokkert og dør”. Utrolig nok er mange i live lenge nok til å få med seg en hel monolog før de faller teatralsk om. Det er også typisk at man finner så mange kosmetiske feil, men det skal vi ikke holde i mot den. Saw III er en kul film, den er direkte jævlig og gjør deg dårlig hvis du ikke er av grøsser-typen. Det er nok smertelidende scener i denne filmen til å fremkalle brekninger hos de rette menneskene, men hos andre så er det mer moro og gøy. De bestialske metodene Jigsaw velger å la sine ofre dø av er det som gjør at Saw er så spennende, morsom og populær. Manuset og filmen som Wan har hatt ansvaret for er definitivt de beste, for det er lett å se hvor galt et godt konsept kan gå når du setter II inn i spilleren din. Da er det også gøy å se hvor kult det kan gå når du deretter putter III’ern inn og morer/gruer deg igjennom nok et grøsserklassiker som har nådd opp til forventingene.

Selv som selve plottet var bedre i den første filmen og de neste har måttet lide under forventningene av å leve opp til det som var en utrolig kul ener, så har den siste filmen lagt seg på en ganske brutal linje. Det er klart forståelig, den skal jo tross alt fungere, være bedre enn den første og dra Jigsaw opp av gjørma som den andre filmen dro den ned i. Og er det yrkesriktig av en seriemorder å ta opp en lærling, en sidekick? Selv bakere har lærlinger, så hvorfor ikke. Til og med Fantomets sønn tar over der pappa slipper tråden, så dette er vel bare slik det bør være. Spørsmålet er jo alltid om lærlingen kan stå til fagprøven. Og kan Amanda være den rette arvtager til å bære The Legacy of Jigsaw videre? Er hun den rette? Se filmen så får du svaret, den vil i alle fall underholde deg på en lørdagskveld, og det med høy kvalitet.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse