Annonse

Filminfo og video

300

Ryktene om et episk eventyr med et visuelt uttrykk som kan trollbinde hvem som helst har nådd de norske grensene for lenge siden. Nå har filmen som har skapt grobunn for ryktene rykket frem til de norske grenser og vil nok gjøre sitt inntog på norske kinoer svært suksessfullt økonomisk. Ryktene derimot er ikke sanne. De kan tilbakevises alle som en, for 300 oljeinnsmurte, muskuløse grekere imponerer i alle fall ikke meg.


300 baserer seg først og fremst på Frank Miller sin grafiske roman om den legendariske og sanne historien om 300 modige menn fra Sparta, som påførte den persiske hæren som var mange hundre ganger større svært store tap under slaget ved Thermopylae. Nå skal jeg la være å se etter faktiske feil i filmen i forhold til sannheten, for 300 er ikke ment for å være to timer med korrekt historie.

Filmens hovedrolle er spartakongen Leonidas, en mildt sagt barsk mann, men samtidig med et stort bankende hjerte for sin elskede dronning Gorgo og ikke minst for sitt Sparta. Han nekter å godta perserne sitt krav om å gi fra seg sitt land og underkaste seg for den persiske hæren og kongen Xerxes, som gjør sitt inntog i Europa. Han gjør kort prosess ut av perserne sin budbringer og provoserer dermed frem det berømte slaget.


300 er blitt en kvalmende machofest uten like, totalt blottet for hjerne tramper filmen fremover med sin smakløshet. Riktignok er kampscenene godt koreografert og filmen ser bra ut visuelt, men det holder ikke. Historien er i utgangspunktet litt interessant, men Zack Snyder har ikke greid å gjennomføre den skikkelig, noe som blant annet resulterer i en intetsigende bi-historie om dronning Gorgo som drar 300 ennå lengre ned i sølen. Det har vært mye snakk om volden i 300 og for all del, dette er brutale saker hvor de lager fjell ut av lik og hvor det renner strie strømmer av blod fra start til slutt. Men, det var ikke så ille som først trodd. Volden ser ikke så veldig realistisk ut med sitt digitale blod og skarpe gjenstander som skjærer gjennom kropper som om de skulle vært varmt smør.

Det mest slitsomme med filmen er fortellerstemmen, jeg begriper ikke hvordan de kan putte noe så talentløst inn i en film. Han gnåler frem noen uengasjerende linjer om tingenes tilstand og fremstår som en pompøs idiot. Bruken av saktefilm er også makaber. Aldri har jeg skjønt hvorfor den stilen er så populær i slagscener, i 300 er det for å få flest mulig sekunder med spartakrigerne sine svært markerte muskler synlige.

Skuespillerne, hva skal man si? Det holdt å ha store muskler for å få rolle i 300, Gerard Butler som spiller Leonidas har ingenting annet å skilte med. Når han skriker ut sine oppmuntrende ord føles det like falskt som løsskjegget hans. Han er likevel ikke aller verst, som tidligere nevnt forsøker 300 seg på en liten bi-historie og flopper totalt. Mye av skylden til det legger jeg på Lena Headey som spiller dronning Gorgo, en slitsom karakter som er puttet inn i filmen for at amerikanske jenter kan skrike ”You go girl!” til lerretet før de igjen fyller munnen sin med fettete popcorn.

For det er det Zack Snyder har prøvd på, å lage en gjennomført underholdningsfilm som kan trekke mye publikum. Han har jo for så vidt klart det, for uansett hva jeg måtte mene er denne filmen har den allerede blitt en svær suksess og vil bli husket lenge.


De aller fleste har fremdeles den stilsikre Sin City friskt i minnet, den har blitt flere ganger nevnt når 300 oppsummeres. Ikke skjønner jeg det, for bortsett fra at de begge tar utgangspunkt i Frank Miller sine tegneserieromaner så ser jeg ikke likhetstrekkene. Begge filmene har et spesielt visuelt uttrykk, men det visuelle er ganske forskjellig. Alt i alt så mistet jeg ikke akkurat pusten av hva de viser i 300, til tross for en del visuelt fine scener så syns jeg den har fått ufortjent mye skryt for det visuelle. Musikken i filmen var plagsom, overdådig stemmeonani som får blodtrykket til øke et lite hakk i ren frustrasjon.

De finnes to typer mennesker i filmen; de slemme og de snille. De snille er frihetselskende, vakre, har god moral osv. De slemme, som i filmen er fra Persia, fremstilles som blodtørstige, feige, driver med okkultisme og har slaver. Sparta, de snille angriper for å beskytte seg selv mot dem. Høres det kjent ut?

For filmen er til tider ren fascistisk propaganda og som om det ikke var nok så greier de å skvise inn både homofobe og kvinnefiendtlige utsagn, men det er vel det som er hele greien med å fremstå som macho, troen på at man står over alle andre.

300 er en oppvisning i pompøs smakløshet hvor den eneste målgruppen kan være en rølpete guttegjeng med litt for mye fritid.

DISKUTER FILKMEN HER!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse