Annonse
De har også laget en oversikt over de dårligste scenene. Noen er kanskje utelatt, noen er kanskje feilaktige, men en 100% riktig oversikt får man aldri.

De beste


1. Apocalypse Nå! - Helikopterangrepet
Francis Ford Coppola, 1979

”I love the smell of napalm in the morning. It smells like victory”
Robert Duvall’s mektige helikopterangrep mot en vietnamesisk landsby akkompagnert av Wagners ’Ride of the Valkyries’, for å sikre seg en del av stranden for å kunne surfe står som en av de mektigste scener i filmatisk historie. Aldri har ett kinematisk øyeblikk av en tåpelig, absurd og tragisk måte å tape menneskelig liv blitt skildret på en bedre måte.


2. Redd Menig Ryan – Landgangen på Omaha Beach
Steven Spielberg, 1998

Den grafiske beretningen om D-dagen på Omaha Beach sjokkerte publikum og skapte sterke minner hos veteranene fra Normandie. Den håndholdte, ristende kameraføringen, de matte fargene og den fremadstormende portretteringen av de harde kampene på stranden, gir starten av filmen en syk sans for realisme, som ingen andre filmer har klart å kopiere


3. Ringenes Herre: To Tårn – Helmsdjupet
Peter Jackson – 2002

Det pågående støtet fra Sarumanns hær, det raske fremstøtet av Uruk-hai’ene, og knusingen av den uknuselige muren. Jackson har fanget den desperate kampen av 300 menn mot en armé av 10.000 orker, og terroren kvinner og barn gikk gjennom denne lange regntunge natten. Og gleden som kommer da Gandalf kommer i tide med sin hær.


4. Ringenes Herre: Atter en Konge – Pelennor Engene (til De Dødes Hær kommer)
Peter Jackson – 2003

Orkene blir enda fælere, Olyfantene er fryktende, Nazgulene får deg til å gjemme deg bak popcornet. Theoden innfrir på slagmarken, og Eowyn viser hun er like sterk som mennene. Denne spektulære virvelvind av CGI, fordreide lyd og enorme skala sjokkerte de fleste kinogjengere, og har blitt en milepæl i filmhistorien. Men så går alt feil (se nedenfor)


5. A Bridge Too Far – Fallskjermangrepet
Richard Attenborough, 1977

Tusenvis av forhåndsdømte allierte blir sendt bak fiendens linjer i et enormt fallskjermangrep, etterfulgt av den klimatiske tank og infanteriangrepet over Arnhem-bruen. Attenboroughs skuespillerliste er lang og sterk (Anthony Hopkins, Laurence Olivier, Sean Connery, Dirk Bogarde, Ryan O’Neal og Robert Redford) og hans førtids CGI er forbløffende.


6. Tora! Tora! Tora! – Angrepet på Pearl Harbor
Richard Fleischer, Kinji Fukasaku, Toshio Masuda, 1970

Det er to gode filmer om Pearl Harbor og ingen av dem heter Pearl Harbor (se nedenfor). Tora! Tora! Tora! fanger den vanvittige dristigheten japaneserne tok gjennom flyangrepet på den amerikanske basen. En av datidens dyreste filmer med tre regissører, en amerikansk og to japanske, er dette sann filmskaping på episk skala.


7. Zulu – Krigen ved Rourke’s Drift
Cy Endfield, 1964

Filmen om krigen ved Rourke’s Drift i 1879 har vist seg å være en stor innflytelse på Peter Jacksons Helmsdjup-krig, men også i Paul Verhoevens Starship Troopers. Du føler fremdeles isningen i magen når du ser tidevannet av Zulu-krigere løpe nedover dalen mot 150 britiske soldater.


8. Starship Troopers – Kampen ved Klendathu, Kampen på Planet P
Paul Verhoeven, 1997

”They sucked his brains out!”
An blodig insektsfest på Klendathu viser 100.000 soldater bli hakket, revet og skvist til døde innen en time, hvor vi så følger Rico til Plant P hvor hans dårlige utstyrte infanteri blir sendt tilbake til Planet P for å være lokkemiddel for tusenvis av Arachnids. Men er det virkelig insektene som er de onde?


9. Braveheart – Kampen ved Stirling
Mel Gibson, 1995

”They may take our lives, but they will never take our FREEDOM!”
Mel Gibson spiller den skotske rebellen William Wallace og prøver å kjøre over den britiske grusomheten. Hans seier ved Stirling er ingen modell for historisk presisjon, men veldig morsomt allikevel.


10. Gladiator – Kampen i Germania
Ridley Scott, 2000

Klassisk kaos i den sterke åpningsscenen i Germania, hvor romerne kjemper en hard kamp mot de hårete germanerne. Russell Crowe gjenopplivet på egenhånd de episke sverd-og-sandal-filmene. Tusenvis av statister jubler, og ble senere byttet med digitaliserte skuespillere.

Og de verste


Star Wars VI: Jedi ridderen vender tilbake – Kampen ved Endor
Richard Marquand, 1983

Imperiets fryktelig effektive og profesjonelle bevæpnede tropper, og med kraften fra the Dark Side bak seg, komplett med Scout Walkers, speeder bikes og ray guns blir overmannet av … en gjeng overvokste vesener utstyrt med steiner. Ikke særlig logisk, ikke en gang med Han Solo på sin side.


Star Wars I: Den skjulte trussel – Kampen ved Naboo
George Lucas, 1999

En isende følelse av flerfoldige droider, en liten ansamling av de gode guttene, med massevis av lightsaber action. Problemet er, at vi rett og slett ikke bryr oss. Og i den verste kinematiske hendelsen ever, Qui-Gon Jinn dør, Jar Jar Binks overlever. Livet er ikke rettferdig.


King Arthur – Kampen ved Badon Hill
Antoine Fuqua, 2004

Denne gjørmete, blodige gjespefesten kjeder til og med den aller mest ihuga Bruckheimer-fans. Det er meningen vi skal heie på den hissige Keira Knightley kjempende i en tåpelig lærdrakt? Hånd-i-hånd med heftige krigerske saksere? Midt på vinteren? Ærlig talt!


Ringenes Herre: Atter en Konge – Pelennor Engene
Peter Jackson, 2003

.. og så ble plutselig den harde kampen mennene fra Gondor og Rohirrim forsøk på slagmarken helt meningsløs, når de Dødes Hær kom og svøpte over hele marken. Kunne de ikke bare ha kommet tidligere? En altfor enkel løsning


Dune – Kampen ved Arrakis
David Lynch, 1984

Hva kunne vært mer inspirerende enn Kyle Maclachlan ridende på en støvsugerslange forkledd som en enorm sandorm, mens han leder sine krigere mot legionærene fra Sardaukar? Ganske mye viser det seg. En så-dårlig-at-den-nesten-blir-bra kalkun til 30 millioner som ikke klarte å bli den neste Star Wars. Baron Harkkonen får allikevel vist frem en god død.


Pearl Harbor – Angrepet på Pearl Harbor
Michael Bay, 2001

Denne oppblåste ekstravagante filmen klarer det mesterstykke å gjøre tragedien ved Pearl Harbor til et tåpelig kjærlighetstriangel konstruert av Hollywoods fineste overbetalte sosietet. Og enda verre, Ben Affleck overlever.

Kilde: CNN
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse