Annonse

Filminfo og video

The Black Dahlia

En morgen i 1947 er de to politipartnerne Bucky og Lee ute på oppdrag. Bak parkeringsplassen til bygget de raider, blir en kvinne funnet. Hun er delt i to, ansiktet skåret fra øre-til-øre og grovt misshandlet. De to etterforskerne får drapet i hendene for å løse det makabre mordet. Det er dette slags sak som man kan bygge en karriere på, men også den type sak som kan drive deg til vanvidd. Bucky og Lee er bestevenner, partnere og forelsket i samme jente, men hun er også Lees dame. Men bak hver person skjuler det seg en skygge, bak hver handling ligger det ett motiv. Forholdet mellom dem tilspisses og presset fra drapet trykker over dem som en vond drøm.

”Har du ikke lest James Ellroy, er The Black Dahlia den perfekte boken å begynne med. –Ellroy.com”

Dette er den første boka i Ellroys L.A.-kvartett og en krimhistorie som har hentet sin inspirasjon fra mordet på Elisabeth Short. Hun ble funnet særdeles misshandlet, delt i to, munn skåret opp i et grimt klovnesmil, innvolder plukket ut og kroppen tømt for blod. Drapet har påvirket L.A. i snart 50 år, er fortsatt uløst og flere bøker hevder å ha svaret, løsningen på gåten og peker ut gjerningsmenn. Men faktum er at politiet fortsatt ikke har noen kommentar på hvem som tok livet av wanna-be skuespillerinnen Beth Short. Hun var kun 22 år gammel og ble rakst døpt The Black Dahlia, etter Mexicos nasjonalblomst, på grunn av sin mørke klesstil.


Filmen er intens, føles klassisk og har et veldig godt gjennomført førtitallspreg over seg. Den forteller en krimhistorie som sveiser inn et klassisk trekantdrama som har alt. Josh Hartnett fortsetter sin fine utvikling som skuespiller og er som skåret ut av 1947. Aaron Eckhart, som vi husker fra Thank you for smoking, utgjør den blonde delen av partnerskapet med Hartnett og begge er typiske good-guy objekter med høyt potensial. Sammen med Scarlett Johansson er disse den perfekte treenheten, et klenodie fra hattetiden. Det er lett å skryte av denne filmen fordi den er vel laget og regissert av Brian De Palma, mannen som ga oss filmer som Scarface, Wiseguys og Snake Eyes. Han har en høy kvalitet på det han leverer, vet hva han gjør og organiserer en film slik at manuset ikke blir gjort skam på. Og når man skal gjøre en film ut av noe så grotesk og med røtter i fra virkeligheten, er det viktig at man tar vare på minnet av den drepte piken på en ordentlig måte.

Historien er fortalt slik som kun dyktige krimbøker kan fortelle, med en nerve og følelse, bilder som lever foran deg. Det er ikke uten grunn av Hollywood gjør film ut av så mange bøker. Og det er heller ikke første gangen Ellroys bøker blir film, fra før er jo L.A Confidential blitt filmatisert. Skulle denne filmen ikke falle i smak så har det ikke noe med kvalitet å gjøre, for både foran og bak kamera har de gjort jobben sin i denne produksjonen. Det er så man får lyst til å lese boka og vite mer om Elisabeth Short. Så for den som ble nyskjerrig, er det bare å hoppe videre på linkene under. Men må advare mot noen av bildene på siden om henne, de er stygge og ikke noe for den med svak mage.

bethshort.com
Ellroys fansight
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse