Annonse

Filminfo og video

A Dirty Shame

Når Sylvia Stickels får et slag i hodet blir livet hennes forandret. Bilen hennes stopper midt i et kryss og bilen som kjører forbi henne, treffer henne i hodet med en utstikkende planke. Men når hun segner om oppdager Ray Ray henne. Han er en seksuell healer og ser at underlivet hennes brenner. Det er bare en ting som må gjøres, vende henne om, gjøre henne til en sex addict. Og bare det å få henne over på den andre siden er et under i seg selv, hun holder ikke ut sex i det hele tatt. Hennes mor nekter å tro på ryktene om hennes datter ”Nei, Sylvia er en god jente, hun hater sex”. Med en slik holdning blir det fort moro, for fra å hate sex tar den nye trange overhånd.


Tracy Ullman, Johnny Knoxville, Chris Isaak og Selma Blair, hva annet kan man vel si enn at dette er en ellevill komedie som starter godt og går over alle støvleskaft etter hvert. John Walters er en mann som er kjent for, kanskje, snodig filmer men også en mann som tar med seg f eks Tracy Lords eller Rikki Lake når han lager film. Med A Dirty Shame gyver han løs på holdningene i USAs forsteder. Den overmåte tilbakeholdenheten til sex og den unaturlig framstillingen av skam når det kommer til sex, er bare en av de mange dobbeltmoralene som lever i et til tider kristenfundamentalist imperiet. Det er da langt fra nødvendig å se på sex med avsky. Så når Waltes gjør film ut av dette blir det komisk, sprøtt og vilt. Knoxville er rene Jesus og samler en seksuelt avvikende gjeng for å snu byens snerpete seksholdning. Tracy Ullman er seg selv lik i en rolle som er splittet mellom sexhater og sexavhenig. Selma Blair har et frontparti som kan slå de fleste forderva og Chris Isaak husker vi vel best for den hete svart/hvitt videoen fra 90-tallet med Helena Christensen.


Men dette er rett og slett ikke tidenes komedie. Den er morsom og slår løs på snerpetruter, har en morsom gjeng i rollene, men lider enormt av replikker som ikke er direkte dyktig levert. Ullman, Knoxville og Blair gjør vel alle en fair jobb, men resten har replikker som høres ut som om de er hentet fra et fjernsynsteater på NRK en gang for lenge siden. Dette er nok ikke en komedie for ettertiden selv om den fikk Golden Trailer Award i 2005. Filmen tar noe av, blir bare villere og villere, før den ender i en utløsning. Men når det sakt så kan man også sette pris på en film man føler virker meningsløs.

A Dirty Shame handler rett og slett om at sex ikke er skittent, at det er lov til å ha lyster og ha toleranse for det andre tenner på. Selv om man selv ikke setter pris på noe er det dermed ikke så at det er ufint. Ja, selv om mange synes at det siste Rune Rudberg bildet som ruslet rundt på nett var… snodig, er det ikke noe galt med andres lyster. Så lenge alt er hva voksne gjør seg imellom har vel ikke vi andre noe med å dømme dem. Så selv om Sylvias mor hatet sex og hjernevasket sin datter til å gjøre det samme, så betyr ikke det at sex er galt. Så å fortelle dette som en overkomisk komedie, gjør ingen ting.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse