Annonse

Filminfo og video

Spaceballs

Princes Vespa er forlovet til en gjespende og uinteressert prins og bestemmer seg for å stikke som en real runaway bride, og med seg har hun sin trofaste droide Dot Matrix. Men når hun endelig er utenfor luftskjoldet som ligger rundt planeten hennes, blir hun angrepet av Dark Helmet og hans enorme flåte av et skip. De har planer om å stjele alt oksygenet fra planeten hennes, og når hun stikker av, blir hun et perfekt bytte i en byttehandel om koden til beskyttelsen rundt planeten. Mens dette pågår ringer hennes fra, til ”helten” Lone Starr og hans halvt hund/halvt menneskelige medhjelper Barf og ber dem om hjelp til å befri datteren som er i fare. Siden Lone Starr skylder Pizza The Hutt en million, lover de å befri henne for samme sum som de skylder pizzagangsteren.

Spaceballs er en herlig 80-talls parodi av parodiens sjef og mester. Den svinger rundt med figurer og steriotyper fra kjente romeventyr. Den er rykende enkel og dertil latterlig morsom. Men det er det ikke noe feil med. Når du ser tilbake i tid så er dette en komedie som bare skrek etter å bli laget, en film som aldri kunne vært unngått. Før eller siden bare måtte noen ta tak i emnet og sette til livs et slikt verk. For Rick Moranis er perfekt i rolles som filmens svar på Darth Vader, nemlig Dark Helmets. Hjelmen hans er latterlig stor og mannen er komisk liten i rollen som rommets skumleste mann. Chwbacca er blitt til Barf, Yoda er Yoghurt og C-3PO er Dot Matrix, en kvinnelig droide. Måten denne filmen danser vals ute av takt med Star Wars på er med fullt overlegg og dertil gøy. Men det er klart at dette på mange måter ikke holder super kvalitet. Men så holder vel heller ikke de gamle Star Trek episodene høy standard heller. Så det å gjøre det hele til en slags liksom-kvasiproduksjon som dasker store klassikere i ansiktet med en oppvaskhanske er bare gøy.

For Mel Brooks har gjort dette før. Blazing Saddles er en enestående klassiker, Silent Movie, Life Stinks og Men in Thights er fantastiske filmer som er hva vi elsker ham for. Og som regel gjør han noen roller i filmene selv også, i Spaceballs spiller både han President Skroob og Yoghurt, Spaceballs Yoda. Han er både regissør, skuespiller, producer og writer. Mel er den syvende far i huset når det kommer til parodier og helt klart en inspirasjon til gjengen bak Sacry Movie, Epic Movie og Date Movie og ikke minst Wayans brødrene, vi husker vel Don’t be a Menace. Hans stil innen denne sjangere har satt sine spor og når Mel lager film blir det gjerne slik som i Spaceballs. Men dette er ikke den beste av hans filmer, selv om den er suveren nok. Blazing Saddles er utrolig og Robin Hood filmen er mer up to date, men uansett så er Mel Brooks en genuin humorregissør.

Så hvis du er en parodijunky, som elsker å se filmer bli køddet med, om du setter pris på godfilmer og er Star Wars fan, så er Spaceballs en film du definitivt bør få med deg dersom du ikke har sett den. Ja, det er en godbit i DVD samlingen og noe å kose seg med når TV3 sender filmer du ikke gidder se på en søndagskveld.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse