Annonse

Filminfo og video

Open Water

Susan og Daniel er et ungt par som er vant til en stresset hverdag, men nå er det endelig deres tur til å ta seg en velfortjent ferie. Lange strender med hvit sand, luksuriøse hoteller, og ikke minst skal de endelig få dykket etter å ha tatt dykkersertifikatet.


Men en fatal tellefeil av de ansvarlige for utflukten gjør at Susan og Daniel blir glemt igjen midt ute på havet. Til å begynne med øyner de håp, litt etter litt forsvinner dette og det går opp for dem at de faktisk er glemt bort. Litt etter litt begynner kulden å bite tak i dem. En manet. Kulde. Galgenhumor og kjærlighet til hverandre er alt de har. Så kommer mørket. Med mørket kommer også angst, frykt og redsel. Så kommer haiene. Susan og Daniel befinner seg i det ultimate marerittet.

Skrevet, produsert og regissert av Christ Kentis ble Open Water en suksess av de sjeldne. En bortimot samlet presse var samstemte, dette var en meget god film, og Kentis ble automatisk stemplet som en meget spennende filmskaper man burde holde øya på fremmover. Men Kentis ga seg han. Helt tyst. Mannen innså nok at suksessen til Open Water ville være bortimot umulig å kopiere, så det var vel bedre å gi seg på topp.

Kentis har imidlertid gjort det vanskelig for oss filmanmeldere, for dette er en ekstremt ukomplisert film. Det dreier seg om to mennesker som blir forlatt på havet, her kan man bare glemme karakterutvikling og et dypt plott, det dreier seg om frykt og angst, ikke noe mer. Og det beste av alt er at det fungerer bedre enn fryktet. Kentis bruker riktignok alle triksene i boken for å få det til, men så lenge det fungerer er jeg fornøyd. Vi får se raske kameraklipp som bare viser oss litt av redslene, og dermed skapes en grei nok atmosfære hvor vi faktisk føler litt med de involverte, i alle fall til ett visst punkt. Og mot slutten av filmen ble det servert ei scene som faktisk levde opp til det bildet media har tegnet av filmen. Problemet er bare all tiden før dette. Greit vi får se de bli mer og mer redde, greit at det er en jævelig tanke, men det blir aldri så spennende at det blir minneverdig. Flere ganger i løpet av filmen tok jeg meg selv i å ønske at den skulle bli ferdig. Det gikk jo så sakte fremmover. Men som sagt, mot slutten begynner det å bli ganske så bra! For det er en forskjell mellom å være bra laget og det å være interessant!


I de to hovedrollene finner vi Blanchard Ryan og Daniel Travis, de to har så absolutt ingen lett jobb siden de faktisk ligger og plasker midt ute på havet mens de må spille som om det var virkelig, de må vise oss frykten, de må få oss til å tru på det som skjer, og de lykkes ganske godt egentlig, i alle fall mot slutten! De byr på både gode og mindre gode scener, til tider måtte jeg rette meg opp der jeg lå henslengt i sofaen for å kunne nyte det som utspilte seg på skjermen, mens langt oftere var det rett og slett middels. Høydepunktet for de to kommer ikke overraskende i sluttscenen hvor spesielt Ryan virkelig får vist oss hvordan ekte frykt ser ut!

Open Water er ikke den superduperfilmen den skulle være ifølge profesjonelle filmanmeldere, den er film som på sitt beste faktisk er ganske så god, men jevnt over er den dessverre middels. Den byr på litt spenning, men den mangler den atmosfæren den liksom er så kjent for. Hadde det ikke vært for en pokker så god sluttscene ville jeg mest trolig ha glemt hele filmen før jeg omtalen min var ferdigskrevet! Det hører også med til historien at til å være en lavbudsjettfilm skevet, produsert og regissert av en mann, så er den ganske så bra laget!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse