Annonse

Filminfo og video

Zodiac

”The Zodiac Killer” er ikke en oppdiktet morder. I ti måneder på slutten av 60-tallet utførte Zodiac etter eget sigende tretten drap, mens politiet mener han sto bak 5, fordi flere av ofrene ikke døde, samt at mord han påtok seg den tvilsomme æren av å ha utført ikke kan bevises er gjort av ham. Navnet kom via brev han sendte til pressen fra drapene startet og fram til 1974, der han kalte seg selv Zodiac.


Filmen starter 4. juli 1969 med de to første ofrene i rekken. Deretter går handlingen over på fire menn, to fra politiet og to fra San Francisco Chronicle, som blir jobber hardt for å oppklare drapene etterhvert som Zodiac trekker dem dypere og dypere inn i spillet, blant annet med sine manipulerende brev til pressen og en lang rekke indisier som frustrerer og forvirrer. Etterhvert som saken utvikler seg blir det en besettelse for de fire involverte å finne fram til morderen mer enn bare en drapssak, og det går hardt utover privatlivet deres.

Filmen har en komplisert historie og det er lett å sitte med en følelse av å ikke henge helt med på historien siden man følger flere instanser (politi og presse) som til en viss grad jobber for seg selv med drapssakene, og dermed får man endel synsvinkler og ideer å bearbeide underveis. Men det er ingenting å henge seg opp i, det er ikke nødvendig å få med seg hvert eneste clue for å ha glede av handlingen. Dessuten så snøres det opp innimellom, så når alt kommer til alt flyter historien fint hele veien.


”Zodiac” er over 150 minutter lang, og har man hørt historien om ”The Zodiac Killer” fra før så er det enkelt å tro at det kan bli i lengste laget siden denne saken ennå er uløst. At det derfor kan bli en ganske kjedelig film med mye drama rundt hovedpersonene og mye kjedelig dialog. Slik oppfattet jeg den ikke. Gjennom store deler av filmen er det flere momenter som lurer under selve handlingen og truer med å gjøre filmen mer forutsigbar, men som aldri når noe klimaks. Isteden blir man sittende lure på hva som skal skje, om filmen skal skjære ut fra den ekte historien om seriemordene og framstå mindre realistisk. Zodiac er en spennende film som holder mål fra start til slutt. Med en omfattende og velfortalt historie samt overbevisende karakterer i hovedrollene er dette en film jeg har lyst til å se flere ganger.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse