Annonse

Filminfo og video

Fjorten suger

UNGDOMSFILM
Neida, det er ikke bare enkelt å være ung. Svenskene har produsert flere ungdomsdrama før, hvor Fucking Åmål skiller seg ut som en av de bedre. Fjorten suger kommer over hodet ikke i nærheten av Fucking Åmål på noen som helst måte. Hvorvidt tilstandene som skildres i denne filmen er representativt for de faktiske forholdene på den svenske landsbygda, skal jeg ikke uttale meg om. Jeg har likevel en anelse om at det hele er noe overdrevet. Spesielt med tanke på noen i overkant naive foreldre.


VOLDTEKT
Filmen forteller en historie fra perspektivet til den fjortenårige Emma som kommer fra en forhåldsvis rik familie i bygda. At Emma skal dra på samme fest som den noen år eldre broren blir fort den første konflikten som oppstår. Brorens kompis har bedt Emma med på festen, og det ender med at han voldtar den døddrukkne Emma i halvsøvne.

KLASSESKILLE
Filmen prøver å skildre Emmas kamp om å fortrenge det som skjedde, men klarer det ikke helt. Det hele ender fort opp med å bli en fortelling om forelskelsen mellom Emma og en av de tøffe skaterne i bygda. Det gjøres et poeng av at skaterne tilhører et lavere samfunnslag enn “snobbe-Emma”, men dette blir i det hele litt overfødig og urelevant. Man blir fort sittende å lure på hva filmskaperne egentlig vil frem til, og hva som egentlig er tematikken i filmen.


HALVHJERTET
Skuespillerne gjøre generellt en god jobb. De fleste av dem er amatører, men dette er lite merkbart. Filmen har fire regissører, noe som kanskje kan være en del av forklaringen på at man blir i tvil om hvor filmen egentlig vil hen. Skal filmen handle om voldtekten, skal den handle om å vise mest mulig fjortisfyll eller skal den handle om forelskelse? Den handler litt om alt, og ingen av delene er egentlig videre gjennomført. Totalt sett er filmen bare en vilken som helst ungdomsfilm, med ungdommer midt i tenårene som målgruppe, som flørter litt med alvorlige tema. Det hele kunne vært gjort så utrolig mye bedre, men det har kanskje heller ikke vært meningen.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse