Annonse

Filminfo og video

Factory girl

Året er 1965 og Edie lever alle ungpikers drøm med pappas penger, store ambisjoner og midt i et pop senter av kjendisbesatt samtidskultur. Livet hennes blir snudd på hodet når hun møter anti-helten Andy Warhol. Han ser en skjønnhet og skjørhet i den unge jenta og gjør henne til en superstjerne i kometfart. Men like fort som livet går opp, svinger pendelen i motsatt retning og det søte er ikke lenger så søtt. Det brått veldig så offentlige ”paret” var under oppturen uatskillelige, men når den uskrevne regelen ”ikke vær utro mot kunstneren” blir brutt, trer det fram en brodd i siden på vennskapet.


Andy Warhol var en kjendisdyrkende popkunstner som i sitt geniale hjørne var uvurderlig, men i sitt sære, kakekrukke samlede mammagutt hjørne en forferdelig venn. Bruk og kast metoden som ble forært frøken Sedgwick når hun hadde behov for mer, kan på mange måter være en av faktorene for at hun døde så ung. Hun var den amerikanske populærkulturens prinsesse i en sfære som dunstet heftig av sex, var proppfull av dop og rock n roll type livsstilsmennesker. Så når begjæret for berømmelse og stjernestatus spinner ut av kontroll, slokner stjernen like fort som den tennes. Edie kom susende inn i en tid da Warhol eksperimenterte og herjet som undergrunnsregissør, han lovet henne roller og hun stormet inn i muligheten til å jobbe med mannen som mange mente forandret Amerika. Sant eller ikke, popkunsten hans satte i alle fall en del ting på dagsorden og var perfekt for å få oppmerksomhet i et konservativt USA. Sedgwicks unge og vakre, men dog så skjøre utseende var alt som skulle til for å fullføre en perfekt formular.

Men mye av det ”femten minutters berømmelse” maset som svermet om kjernen, The Factory og Warhol selv, var grunnløs i den forstand at det dreide seg om helt andre verdier enn de som faktisk gir deg fremgang. Ved å henge rundt Andy og Edie var man kanskje kjent i ”bli lagt merke til” stilen og denne utsugingen av medmennesker kan være tappende og ikke minst tapende om du lar deg påvirke av de ytre påkjenningene. Selv om Warhols kunstverk er tankevekkende er også kjendismas og tom heltedyrkelse like klare holdepunkter i hva som er verdt å forholde seg til. I en hverdag der du brått blir blåst opp i en fart, uten å ha et eget fundament å stå på, med riktige verdier og støtte i ryggen, blir din egen fallhøyde enorm. Og på veien ned brenner du som en komet på vei inn i jordas atmosfære. Lille Edie fikk kanskje det hun ønsket, men med på kjøpet kom the bells of the Greem Reaper. Klokkene ringte for henne og tiden stoppet, Edie var død.

The Factory Girl er en liten, vakker og fantastisk film om et stilikon. Siena Miller er nydelig i rollen som Edie og det er mulig vi ikke kunne ønske å andre enn henne som Edie. Guy Pearce ser kanskje tilgjort ut til tider men funker som Warhol og med den hvite parykken ligner han ikke så verst på sjefen selv. Hayden Christiansen er langt på vei penere enn den store folkerockeren han spiller, men med litt fantasi så kan det gå selv om man har vanskelig for å se ham som Bob Dylan. Men dette spiller egentlig ingen rolle, besetingen gjør en suveren nok jobb. Dette er definitivt en film å sette pris på, enda en film i en lang rekke filmatiseringer av livet i og rundt The Factory, Warhols festning, og mytene, historiene, legendene. Dette er populærhistorie på både sitt best og verste. Men filmen er det ikke mye å utsette på. Kos deg om du er Warholfan, dette er noe du kan bruke tida di på.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse