Annonse

Filminfo og video

Snikskytter

Den pensjonerte skarpskytteren Bob Lee lever et tilbaketrukket liv etter at det siste oppdraget han var med på ikke helt gikk som det skulle. Men med stemple som ”the best there is” er det vanskelig å gjemme seg for alltid. CIA vil involvere ham i et oppdrag for å opprettholde sikkerheten til presidenten under talene han skal holde. Men med konspirasjonene like under overflaten, er det klart som falkeblikk og fjellbekker at situasjonen er alt annet enn hva Swaggar kan forvente seg. Men med en ekstrem overlevelsesevne har han et forsprang på sine omgivelser.


Swagger er en, som vel alle har oppdaget og beskrevet ham som, moderne McGyver og actionhelt. Situasjonene og problemene han jobber seg gjennom er rent utrolige og langt mer heftigere enn det forgjengeren kunne vise til. Men så er vel 80-tallets McGyver mer barnevennig enn det den brutale og pliktoppfølgende Swagger er. Han er trent til å ta liv og å overleve, så det å ta has på denne sniperen er en utfordring alene. Mark Wahlberg har både musker og fart i fasaden nok til å spille en beinhard veteran. Men når det hele drukner i mumlig av noen replikker så sitter man der og er glad for at det er en fungerende undertekst til å bakke opp der hvor ordene drukner i halsen. Men det er jo klart at dette er en actionfilm uten mange feil i forhold til sjanger og spenning. Selv om virkelighetsnivået faller langt vekk fra normalen, så funker jo dette. Selv Lord of the Rings er jo ikke så virkelighetstro og Die Hard filmene har også et hav av scener som er utrolige. Slik er også denne filmen utrolig og fantastisk, det er ikke til å tro hva Wahlbergs figur kan vri seg unna.

Det som blir figurens gate i denne filmen er uten tvil hevn og dette er en hevntokt som ikke ligner grisen. Den detter fort av stolen når sannsynligheten rett og slett blir latterlig til tider. At denne filmen blir Harry kan man bare ikke komme unna, men det blir jo like underholdene for det. Den svinger mellom OK og flaut omhverandre, men sniperegenskapene til Swagger kan man derimot sette pris på. Å treffe hodet på et mål som nesten er for langt unna, er ikke til å le av. En skarpskytter er en arbeidskar som vet hva han gjør og som legger ned mye arbeid i sine ”klienters” skygger. Og selv om Swagger kan minne om Lee Harvey, er han nok langt dyktigere enn mannen som ble skutt i beste sendetid. For dette med attentat og politiske mord er jo heller ikke noe USA er fremmed med. De har vel klippekort i emnet og det berømmelige CIA har mer svinn på skogen en noen er klar over. Så denne filmen er ikke mindre enn hva vi kan forvente eller forestille oss av et etterretningsorgan som har flere tabber på den offentlige hylla enn hva de skulle ønske. Om dette er retferdig eller ikke, så tilhører dette en helt annen diskusjon. Det som er sikkert er at vi tenker: Ja, ikke sant, dette er som forventet.


Det som funker med denne filmen er at den er drivende og setter fart i sin fremdrift, den hviler ikke i noen pauser og klarer med et nødskrik å styre unne kliss. Men det som skuffer er mumlig, overdreven hevntokt og fordumming av en film som sikkert kunne vært bedre om ikke ”nødløsninger” hadde vært tatt i bruk for å komme ut av situasjoner og utfordringer med manus eller hva det er. Boka til Hunter er nok bedre enn denne filmen, men så får man plass til mer i en bok enn i film uansett. Shooter er ikke film å hive seg hemningsløst over, men funker helt greit som tidsfordriv. Det er jo klart at heltedyrkende action er kult, men det er også til tider nedverdigene når intelligensen ikke kan nå høyere nivåer enn det den gjør. Men denne McGyveren var mer virkelig enn forgjengeren i alle fall. Klin til og prøv filmen, går uansett hjem hos mang en actionfan.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse