Annonse

Politiske toner

Harry Potter sliter med å blir trodd når han forsøker å overbevise majoriteten av magikerne om at et nytt angrep fra mørkets fyrste Voldemort er på vei. Samtidig blir han motarbeidet fra høyere hold. Magiminister Bloeuf utnevner en ny lærer i forsvar mot svartekunster på Galtvort; Venke Dolorosa Uffert, som ikke har noen intensjoner om å la elevene lære noe som helst brukbart i kampen mot de mørke maktene. Hun går inn for et pensum i forsvarsmagi som er godkjent av departementet, og etterhvert klarer hun ved hjelp av stadig nye restriksjoner å overta kontrollen på Galtvort til en viss grad. Dermed er det opp til Harry å gjøre elevene på Galtvort klare til kamp. I ryggen har han Føniksordenen som kjemper mot de mørke kreftene til Voldemort, og har gjort det siden mørkets fyrste prøvde seg forrige gang, For 14 år siden.

Harry Potter og Føniksordenen er preget av mørkere tider og stemningen er dystrere enn i de andre filmene om den unge trollmannen. Harry selv er langt mer dyster og innadvent enn vanlig. Han ser ting og har drømmer som er svært skremmende slik at han etterhvert føler seg usikker på hvilken side han egentlig tilhører. Ufferts kontrollerende inntog på Galtvort trekker tankene i retning av boka ”1984” av George Orwell med magidepartementet som sannhetsministerium.


En kjempebror

Filmen er svært gjennomført og fungerer bra hele veien, til tross for et par løse tråder som kan virke litt merkelige, hvertfall hvis man ikke har lest boka. For eksempel en kjempe av en bror som brått dukker opp og trenger selskap da Gygrid, som er kjempens bror, står i fare for å bli fjernet fra Galtvort. Akkurat den scenen syns jeg var merkelig og den fjernet fokuset fra filmens plott en liten stund uten at den gjorde noen stor skade på helhetsfølelsen.

Gjennomført univers

Både effekter og skuespillere gjør jobben sin i den femte filmen om Harry Potter. selv i en alder av 26 og med en inngrodd mistro til for mye overnaturlighet og merkelige vesener, føler jeg meg godt underholdt de drøye to timene jeg satt i salen. Dersom jeg var ti år ville jeg garantert vært überfan av dette universet skapt av Joanne Kathleen Rowling fordi det er så gjennomført bra at det er umulig mislike.

Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse