Annonse
Bruce Willis gikk ut for over ti år siden og sa han var ferdig med karakteren John McClane, at han var ferdig med slike actionfilmer og fra nå av skulle prøve å bli en mer seriøs skuespiller, mer drama, mer vekt på skuespillet. Men det går ikke alltid slik man har planlagt, og 12 år etter den tredje filmen kom ut treffer vi på John McClane igjen.

Og McClane begynner å bli eldre, han jobber fremdeles i politibransjen og får et enkelt oppdrag i å hente hackeren Matt Farrell, som skal hjelpe FBI med en en liten trussel. Men jobben viser seg ikke å være så simpel, spesielt ikke når de blir angrepet av en flokk leiesoldater med maskingeværer. Den lille trusselen viser seg etter hvert å være mye større og verre enn først antatt, og John McClane må bruke all sin kløkt for å fange skurken i en verden han tidligere aldri har vært borti før; dataverden.

Etter å ha sett filmen sitter jeg igjen med et splittet syn. Først og fremst var dette en ordentlig underholdende film, nydelig gjennomført på actionmåten. På den andre siden fikk jeg dessverre aldri den Die Hard følelsen som spesielt de to første filmene ga oss. Kanskje kan dette være fordi Bruce Willis ikke ofrer like mye for denne filmen, da han føler det er et prosjekt han ikke ønsket, kanskje kan det være fordi dette er den første av de fire filmene som har fått klippet slik at den skulle få en lavere aldersgrense i USA, kanskje var det bare historien som ikke var helt Die Hard. Det tror jeg at jeg aldri finner ut.

Filmen er basert på en artikkel skrevet av John Carlin om nettsikkerheten (les den her) og hvordan en hacker lett kan ødelegge et samfunn. Dette har David Marconi (mannen bak Enemy of the State) og Mark Bomback tatt med videre for å lage en god actionfilm om de nye terroristene som kan utføre mye mer skade enn man kan ane. Regissør Len Wiseman er ny for Die Hard-prosjektene, men er mannen som ga oss Underworld-filmene. Her har denne trioen klart å skape en film som byr på mye av det kjente fra Die Hard-miljøet: actionfylte scener, mye skyting, tørre kommentarer og frekke skurker.Bruce Willis gjør en helt grei jobb som John McClane, selv om man til tider merker at han ikke brenner hundre prosent for prosjektet. Han får god hjelp av Justin Long som spiller en av sine bedre roller. Timothy Olyphant har jeg ingen særlig kjennskap til, da han for det meste spiller i litt mindre kjente filmer. Som skurk i Die Hard 4.0 klarer jeg ikke helt å plassere ham, han virker nesten litt for snill og når han skal være på sitt farligste klarer jeg ikke helt å bli redd. Du sitter ikke igjen med den pirringen du hadde ved å se Alan Rickman, William Sadler og Jeremy Irons.

Så hvorfor anbefaler jeg at du ser på Die Hard? Vel, det har sine grunner. Først og fremst hvis du er en fan av Bruce Willis og Die Hard, så kommer du ikke til å bli skuffet. Selv om jeg ikke hadde den samme følelsen av at det var John McClane, så er det allikevel en hardbarket actionfilm på lik linje med de tre andre. Er du en stor fan av hjernedød action så er også dette en film som fyller det kriteriet meget bra. Jeg lover deg en film med mye bråk, tørre replikker og store smell.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse