Annonse

Filminfo og video

Sid & Nancy

Sex Pistols notorisk bassist i et typisk krasj-og-brenn scenario. Med et band i fremgang og med punken og dets skitne tilhengere i førersetet, befinner Sid seg i en svært så heldig posisjon. Men når Nancy Sprungen kommer inn i bildet og drar ham med seg inn i heroinlimboen så begynner alvoret å sette inn. Den allerede destruktive kraften i ham får en katalysator som stripper ham for all verdi, håp og fremtid. Sammen skal de bli minst like berømte som et par på høyde med Bonnie & Clyde. Men dette er mer fiction enn dokumentarisk.

Likeheten mellom disse to parene stopper også like brått som den starter, for de to ranerne fra trettitallet sto for helt andre verdier. Den løypa som Nancy dro Sid ned gjennom skal sies å være langt mindre produktiv. Når heroinet traff årene til Sid, satte det nok en stopper for det som var av kreativt ”Jeg”, og siste respekt og tro på mannen forsvant ned i avløpet. Han så nok langt mer punk ut enn det selve spillinga hans gjorde. Han hadde utseende, attituden og møkka til å stupe gjennom punkens nokså romslige nåløye, uten å kunne bidra stort til bandets vekst. Men som bilde og ikon på punkens snevre horisont var han fantastisk. Langt flere musikere, som for eksempel Iggy Pop og Johnny Thunders, tilførte genren langt mer, men den greske tragedien av en komedie som utspilte seg rundt Sex Pistols var nok til å legendeføre bandet. Og hvis man går sine fotspor i den rette punkens veier, med røtter i pre- og post punk (ikke denne nypunken som herjer listene i ny og ne) kan man ikke unngå album som Never Mind the Bollocks. For uansett hva du sier om bandet, innehar de alt det som punken sto for.


Med en glitrende Gary Oldman i rollen som Sid, drar denne filmen oss igjennom en handling som ikke helt samsvarer med virkeligheten. Dette gjør ikke filmen dårlig som underholdning, men man må være klar over at en del fakta ikke stemmer. Det blir mer som en milkshake, en sammenristet blanding som roter til fakta og ser mer ut til å glorifisere Sids bruk av heroin enn å fortelle hans historie. Men ser du bort i fra alle disse detaljene som er visket ut, som ikke stemmer og som er gjort om på, så er Sid & Nancy en ganske underholdene punk story. Det som jo gjør det hele verdt er først og fremst Oldmans innstas, men også Chloe Webbs tolkning av Nancy Sprungen gjør dette morsomt. Vi vil vel gjerne tro at hun var så loco i virkeligheten også, men at hun var en dårlig innflytelse er i alle fall sikkert. Som barn var hun både brutal og vanskelig, ble behandlet for paranoid schizofreni og jobbet blant annet som stripper før hun forfulgte The New York Dolls til London. Hun var rett og slett en junky av en groupie. Vi skal selvsagt ikke holde dette imot henne her, det finnes andre forum for dette. Men uansett så Nancy Sid som sin vei inn i berømmelse og veien til noe mer.

Kuriositeten i denne filmen er Courtney Love. Rollen som Gretchen er hennes debut som skuespiller og etter hennes egne erfaringer og tumulter innen musikkbransjen sier vel det sitt. Love har også et nokså frynsete rykte som artist og kan gjerne sees på som en rebell og gærning selv. Det som man lett savner i Alex Cox’ film er helheten rundt bandet. Det blir for lite Pistols og for mye Sid & Nancy. Selv om det er dette som er tittel og tema for filmen kan man heller ikke glemme at det er bandet som alt genereres gjennom. Med mye hell kunne manuset vært sterkere, mer reaserch kunne vært lagt inn og en mye bedre slutt hadde ikke vært å forakte. For slutten er rett og slett meningssløs. Vet du lite om bandet og dets historie, kan filmen fra 1986 virke veldig så bra, men vet du en del om denne æraen innen punken vil du sikkert irritere deg over detaljfeil. For på slutten av syttitallet var ikke hanekammen inne blant punkerne. Men som sakt så er dette kun for den som bryr seg. For alle andre er nok dette en kul film om en vilter, gal, dopinfisert person som er basert på hans scenepersona. Som konklusjon kan dette være underholdene men må ikke sees på som the real stuff. Er du dertil mer interessert av forholdet mellom Sid og hans Nancy, så begynn med punkens historie, les bøkene, se dokumentarene og lett deg frem. Da finner du mer ut av hva som skjedde, hvem de var og hvor punken kommer fra.

Lenge Leve Pre-punken og utforsk den.
Sid & Nancy kan være en morsom greie.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse