Annonse

Filminfo og video

The Book of Revelation

Danseren Daniel skal bare en tur ut for å kjøpe en pakke røyk til sin dansepartner og samboer. Det er en halvtimes pause fra øvigsakten og det er en kommende forstilling de trener til. Men på veien blir han overrumplet av tre kvinnelige skikkelser i kapper. Med hette over hodet og ansiktet skult virker de ikke truende men forførende. Når treningsøkten skal begynne igjen dukker ikke Daniel opp og når forestillingen skal starte må reserven tre inn i rollen hans. Daniels arbeid som danser er livet hans og han har aldri misset en dansetime, et show eller forestilling. Ingen kan forstå hva som har gått av ham eller hvor han befinner seg. Det går ut en etterlysning etter ham og hans nære venn og dansekoreograf setter en privatetterforsker på saken. Hun nekter å tro at han frivillig har forsvunnet.

Dette er helt klart en film som bærer preg av å ha mistet en del av handlingen fra boken den er basert på, av forfatteren Rupert Thomson. Uten å ha lest boken får man dette inntrykket av at det ligger så mye mer til grunne i boken og det er mer en trigger ti lå lese den enn at du opplever en fantastisk film. Australia har levert en rekke mindre, men dog like fullt dyktige filmer som forteller små, vakre historier og dette er også en slik type film. Den ligger ikke i toppsjiktet av sin klasse, men er mer spennende for sine scener som minner mer om sadomachonisme av en mannsdrøm enn hva som er reelt. For en som er uten innsikt i dans som kunstform så har filmen vakre dansescener og bygger en handlig rundt en mann som blir seksuelt missbrukt av tre kvinner. Dette høres helt klart ut som noe enhver mann kunne ønsket seg, men dette er jo helt klart ikke hvordan virkeligheten ville utspilt seg. Når du først ligger lenket til et gulv og ikke frivillig har gått inn i situasjonen, ligger en traumatisert fremtid rett rundt hjørnet.

Konsekvensene av hva han blir utsatt for er som noe drømmende søtt med en virkelig bitterhet du har problemer med å svelge. Flukten fra den nye hverdagen som er fylt med angst og følelsen av fornedring, er basisen for pakkeløsningen livet tar han med på. Det blir en flukt og en søken, en leting etter kvinnene som utsatte ham for berøvelsen av livet han kjente. Ana Kokkinos’ filmatisering er ikke overdådig, har enkle og flotte dansescener som bygger handlingen med Daniels minner i flashback. Kropper, bevegelse og valg av opptakssteder er minimalistisk og det er som om du kan lese linjene fra boka når scene utfolder seg. Du får lyst til å vite hva han tenker, du ønsker å forstå hva som foregår inne i hodet på denne voldtatte danseren. Du forstår jo at dette er vanskelig for ham, men du får ikke noe dypt innblikk i sinnet hans og du får mer en følelse av kom-deg-over-dette enn sympati.

The Book of Revelation er som et maleri du ikke forstår at er reel kunst men allikevel setter pris på som det den er, en annerledes film. Den kunne vært sterkere selv om den leverer varene på en grei nok måte. Så den eneste måten å stille tørsten etter hva denne historien egentlig bærer på av spenning, må slukkes med boka. Det blir som en teaser, en forsmak og hvis romanen av Rupert Thomson kan levere de manglende bildene fra filmen, vil du nok sitte igjen med et helhetsinntrykk som er mer tilfredsstillende. Det er ikke slik det bør og skal være, for filmen skal leverer budskapet selv, men her blir det nok slik.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse