Annonse

Filminfo og video

Kill Buljo - The Movie

En forlovelsesfest går fryktelig galt. Den tettdrikkende samen Jompa, eier av en eneste rein, blir brutalt skutt ned på festen sammen med alle gjestene sine, inkl bandet Banana Airlines. Mens Jompa ligger blodig på ryggen tømmer de fire inntrengerne magasinene sine i ham. Massakren får den samehatende, mannssjåvinistiske politimannen Sid Wisløff som etterforsker. Han er langt i fra klarsynt av hva politietterforskning angår, men er heldig nok til å ha kollega Unni Formen og den samiske veiviseren Peggy Mathilassi med seg i teamet. Jakten på de skyldige er i gang. Men en ting hadde ikke gangsterne regnet med, Jompa overlever. Og han vil ha hevn. Blodhevn.

Når det skrives at dette er en fantastisk morsom film, så betyr det ikke nødvendigvis at dette er en perfekt innertier. Men det som er sikkert er at denne gjengen har lagd en parodi i klasse med resten av båsen med filmer den hører hjemme i. Den har helt klart et mindre budsjett og lider i sammenligning av det, men samtidig så har de klart å legge en produksjon på bordet som inneholder elementer vi forventer at skal være med. Vi har skurker som stammer fra andre filmer i form av James Bond og en slem Laura Croft, vi har en totalt talentløs samuraisverd scene (men denne skal jo tross alt være slik), vi har noen heftige snøskuterscener, blodige drap og fullstendig overdrevet moro. Detter er en film å elske, en film å le av. De har tatt en film som selv er en ren parodi-hyllest og lagd en spinnvill sameaction midt oppe på Finnmarksvidda. Dette kunne jo ikke blitt stort bedre. Skal du derimot se litt kritisk på den, så kunne det ha vært mer arbeid og selektivitet til stedet ved enkelte scener og noen steder får du en følelse av at de ikke fyrer av på alle sylindere. En parodi bør dundre løs med samtlige kanoner for hvert av de 24 bildene som suser forbi skjermen hvert sekund. Parodi er en minst like vanskelig sjanger som både action, drama og komedie, for gjør du ikke jobben riktig vil resultatet falle. Derfor er mann avhengig av selvkritikk og innsikt i eget mål. Du må forstå hvor du ønsker å gå med hvert skritt du tar på veien. De fleste skrittene i Kill Buljo er virkelig gode, men de snubler enkelte steder. Dette bør man jo selvsagt ikke holde mot teamet bak denne filmen. Erfaringen tatt i betraktning så har de levert en kjempefilm som fortjener masser med oppmerksomhet.

Det er ikke hver dag slike prosjekter dukker opp i det norske filmuniverset, så når film som dette trer ut av arbeidsrommet blir forventningene høye. Med enorm forhåndshype og popularitet på nettet pga de små snuttene som ble lagt ut, kan man si at dette ble en utrolig produktkampanje som ikke kostet en krone. Bare ved å legge noe ut på youtube, drahjelp fra nettavisen.no og 300.000 nedlastninger, kunne ingen bedt om mer.

Historien bak filmen viser bare hva man kan utrette med pågangsmot, litt talent og viljen til å skape (se her for bakgrunnsdybde) Den opprinnelige kortfilmen hadde budsjett på 50kr og sluttproduksjonen hadde 890.000kr i kassa. Dette er lang vei å gå fra å prate om en ide på den lokale videosjappa. Den lille ideen ble starten på noe nytt for gjengen bak filmen og hva vi får se i fremtiden er det bare å glede seg til. Om dette er starten på en norsk satirisk parodiæra eller ikke er vel ikke lett så si, men hvis kvaliteten går i samme retning som kreativiteten er det all grunn til å forvente mye moro. Parodier er ikke noe vi er bortskjemte med fra norske filmskapere, og derfor gleder det ekstra når noen gjør det med slik bravur. Og heie frem er nettopp hva man bør gjøre med mennesker som går veien, som tør å satse, som ønsker å levere. Det er aldeles ikke i slike sammenhenger man skal dra frem den gamle janteloven og gjøre et forsøk på å knekke de som tør leve. Vi må fortsette med å oppmuntre, med å gi konstruktiv kritikk når det trengs og håpe at flaksing blir til flott gliding gjennom luften. For hva hadde vi vært uten slike fugler i redet.

Kill Buljo er en film blottet for moral, den er en portal av underholdning og den er skapt med tanke på å få deg til å le. Film bør ikke nødvendigvis bety annet enn at du skal glise deg gjennom handlingen og kjenne igjen scener, karakterer og elementer. Det er jo ikke noe bedre enn å få servert en komedie uten annet mål enn at du skal gå fra kinoen med latter i stemmen og dette leverer Kill Buljo strålende. Se den om og om igjen nå som DVD’en er ute.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse