Annonse

Filminfo og video

Asterix og vikingene

De fryktløse vikingene er møkk lei av at alle landsbyene de kommer til er tomme for folk. Innbyggerne har for lengst forlatt husene sine og plyndring er ikke like gøy uten livredde folk som løper rundet som hodeløse høns på vei til slakt. Vikingenes høvding mistolker en forklaring fra sin trollmann om ”at frykt gir dem vinger.” Dermed tror han at ved å lære å kjenne frykt så vil de også lære å fly. De setter derfor ut på en ny tokt nedover Europa, med kurs for den lille landsbyen til de tapre gallerne. Det de ikke vet er at denne landsbyen ikke er redd for annet enn at himmelen skal falle ned i hodene på dem. Samtidig så har gallernes høvding, Majesteix, fått ansvaret for å gjøre en mann ut av sin nevø. Provoix er, i motsetning til landsbyen, en arrogant og verdensvandt pariser og ei skikkelig reddhare. Når vikingene oppdager dette, blir han det perfekte målet for deres søken etter en å lære frykt av.

Dette er den mest populære franske tegneserien verden har sett og det er ikke uten grunn. Serien inneholder elementer for alle aldersgrupper, den er barnslig på den ene siden og voksen på den andre. I det ene øyeblikket river det løs i ville slåsskamper der fisk er en av hovedvåpnene og i den andre enden gir den deg historiske vittigheter. Serien gir blant annet svar på hvorfor sphinxen ble neseløs, og det er Obelix fortjeneste at den enorme steinfiguren mistet nesa. De i alt 33 bladene og åtte tegnefilmene er et ikke bare en morsom serie, men også et fransk kulturfenomen, et animert veileder inn i interesse for den europeiske mellomhistoriske tidsepoken. På en lett og humoristisk måte får begynner du å fatte interesse for steder, historiske begivenheter og personer som har satt sitt preg på den europeiske historien. Den komplekse sammensetningen av land og områder her monumentale for hvordan vi fungerer som verdensdel og Asterix og Obelix’ eventyr utover landegrensene gir så mye mer enn bare en god latter. Men det er jo klart at mye det du lærer bare er overflaten selv om det bunner ut i virkeligheten. Den gallerske landsbyen var ikke uovervinnelige i virkeligheten men det krevde virkelig harde kamper til fra romerne for å knekke dette området av Sør-Frankrike.

Mye i serien er stereotypisk, men den kommer unna med dette nettopp fordi den samtidig er så dyktig på begivenhetsvridninger, vittighet og at dette tross alt er like mye barnlig som voksent. Og det er denne faktoren som gjør at den er så utrolig god. Bak serien ligger det mye kunnskap, stedsopplevelser og viten om kulturer og hvordan man kan ta dem på kornet, overdrive dem og sette opp et scenario som ikke virker tilgjort. Asterix og Vikingene er helt klart en familiefilm og en meget enkelt oppskrift. Den er brakt i hop av de to danskene Stefan Fjeldmark og Jesper Møller, begge to med god erfaring innen animering. Har du enda ikke sett denne filmen er det bare å gi seg over, for dette er faktisk en oppvarming til filmen som kommer ut neste år. Da får vi et gjensyn med Asterix – Olympisk mester, nok et herlig eventyr når gallerne melder seg på til de hellige leker. Med serieforlagets utgivelse av Asterix under samlet perm, den kommende filmen og bladene i hylla hos samtlige bladforhandlere, skulle du kunne rive tak i det meste. Det er som om en Asterixbølge kan skylle over Europa med ny iver. Nyt hvert blad og hver film.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse