Annonse

Filminfo og video

Switch

At en film om snowboarding skulle friste meg kom som en stor overraskelse på meg, omtrent på samme måte som en film om fotball skulle imponere meg slik Lange Flate Ballær gjorde. Men tilfellet er nå slik at jeg fikk veldig lyst til å se denne filmen, mye på grunn at jeg så Peter Stormare skulle være med.


Filmens handling er ganske enkel, og vi har sett det flere ganger før. Mikkel må flytte fra Oslo til trangere kår på Voss, da moren har fått ny jobb. Mikkel flytter fra et sted hvor han er populær, til et sted hvor han føler seg litt satt til siden. Her er det snowboarding som gjelder, og Mikkel har ikke det som trengs. Enda verre blir det da han forelsker seg i Nina, som tilfeldigvis viser seg å være kjæresten til Voss’ kuleste type, Gaute. Mikkel skjønner at han må bli kulere, og den riktige måten å bli kul på er å bli bedre på snowboard, og det kan han bli med hjelp av Tommen.Når jeg sitter her og ser på beskrivelsen av filmen, så skjønner jeg ikke helt hvorfor jeg ble så imponert over filmen. Historien er egentlig veldig tam, med hendelser vi har sett i så mange filmer fra før, bare at her gjelder det snowboard, mens det i andre filmer gjelder andre ting.

Men det er noe med filmen som gjør det hele mulig, og jeg vil tro at det er en fin blanding av Peter Stormare, vakker norsk natur og at regissør Ole Martin Hafsmo faktisk har klart å få til en god film, i sin debut som regissør for langfilm. Det er ingen tvil om at Voss er et vakkert sted, noe Hafsmo utnytter til de grader i filmen. Her tar han med seg fotograf Daniel Voldheim opp på fjellene, og landskapet spiller nesten en av de viktigste rollene i filmen. Sammen med Stormare utgjør de et flott par.


For det er ingen tvil om at det er Stormare som er filmens store helt. Denne lollipop-spisende norsk-svensk-amerikanske rollefiguren hans lyser opp skjermen for hver scene han er med i, og selv om han ikke gjør noe spesielt, så kan du ikke noe for at du digger ham allikevel vel. Kanskje er det væremåten, kanskje er det klær og hår eller det er måten han snakker på. Mest sannsynlig er det hele pakken.

Filmens andre medlemmer har en tendens til å bli ganske svake. Hilde Lyrån som moren har en liten rolle, og ikke særlig med muligheter til å utfolde seg, slik vi vet hun kan gjøre. Sebastian Stigar debuterer som filmskuespiller med denne filmen, og klarer på en fin måte å bære ansvaret på sine skuldre. Han er helt riktig som Mikkel, og unngår å gjøre store flauser i filmen. Til og med kjærlighetsscenene med Ida Elise Broch ser naturlige ut, mye takket være godt samarbeid dem i mellom.


Broch har også noe å bevise med sin rolle i filmen. Hun er søsteren til Nicolai Cleve Broch, en av Norges mest profilerte mannlige skuespillere om dagen. Hun har også sin debut med denne filmen, og beviser at det er flere i familien som har skuespillerblod i årene. Espen Klouman-Høiner har rollen som Gaute, og klarer å være akkurat klyse nok til at man får et lite hat-forhold til ham, og man føler med Mikkel i hans kamp for populariteten.

Selve snowboardingen i filmen skal jeg ikke begi meg ut på å kommentere noe særlig, da jeg ikke har mye greie på slikt. Mye her faller tilbake på det jeg tidligere har beskrevet om naturens innspill i filmen. Men det ser veldig proff ut, det skal jeg innrømme.

Med Switch har i hvert fall norsk film igjen bevist at vi også kan å lage filmer.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse