Annonse

Filminfo og video

The Fighting 69th

The Fighting 69th ble allment kjent i USA under første verdenskrig. Gruppen ble startet for første gang i 1851 som 69th New York Militia, og bestod kun av irsk-amerikanere. Her møter vi dem i Tyskland under første verdenskrig, og det ironiske er at filmen ble spilt inn i 1940, altså da vi var godt igang med andre verdenskrig.

Filmens hovedmann er Jerry Plunkett, en mann som egentlig ikke har lyst til å være med i krigen, og gjør det meste han kan for å unngå den. Han kommer etter hvert i kontakt med presten Francis J. Duffy, som prøver å påvirke Plunkett til å yte mer i krigen, både for seg selv, sitt kompani, men aller mest for sitt land. Men Plunkett er ikke særlig interessert i dette, og gjør alt han kan for å unngå å bli med i krig, noe som fører til fatale konsekvenser for de rundt ham.

Man skulle tro at en film produsert av amerikanerne om amerikanske krigere midt under en krigsperiode skulle være ordentlig pro-amerika, og anti-krig. Men filmen velger ikke å gå ut mot disse baner i det hele tatt. I stedet fokuserer filmen på Jerry Plunkett og hans kamp mot kompaniet han er medlem av, om hvor lite han ønsker å kjempe i krigen, og heller dra hjem. Om hvordan valgene han tar fort viser seg å være fatale for andre. Det er nettopp slik man kan tenke seg at det var å være soldat på den tiden.

Med tanke på at vi snakker 1940, så får vi heller oppleve de samme effektene som nyere filmer gir oss, men det gjør ingenting. For det psykiske materiale er like skremmende som eksploderende bomber, og flytende elver av blod.

The Fighting 69th er ingen av de største krigsfilmene som Hollywood har produsert, ikke er det mange som har hørt om den heller. Men den er så absolutt verdt å ta en titt på allikevel.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse