Annonse

Filminfo og video

Fast Food Nation

Fast Food Nation er et direkte angrep på kjøttvareindustrien, og da spesielt hamburgkjedene som det finnes flust av i USA. Filmen kunne likesågjerne ha vært en dokumentar, men her har de klart å bake et sterkt budskap inn i en nesten to timer lang film, fått med seg en hel haug med kjente skuespillere, og vist grove bilder på slakting av kyr for at folk skal få i seg hamburgeren sin.


Regissør Richard Linklater har dratt med seg alle stereotyper og alt det verste han kan finne om dette emnet og puttet det inn i denne filmen. Det hele er basert på boken av samme navn skrevet av Eric Schlosser, som tar for seg hvor ille maten er i disse hamburgerkjedene, og et av hovedpunktene er at det finnes møkk i hamburgerne som restaurantene serverer til kundene.

Det hele kunne ha vært en grei idé hvis man ser bort i fra faktumet at alt skal fokuseres på det negative. Alle som er involverte i bransjen er snuskete, illojale, og rett og slett portrettert som de onde i filmen. Mens de som kjemper mot "de onde", føler seg overtråkket og urettferdig behandlet.

Hele filmen er delt opp i tre deler. I den første følger vi Don Anderson (Greg Kinnear) som jobber i markedsavdelingen for den store hamburgerkjeden Mickeys. De har nettopp funnet ut at kjøttet i deres største suksess "Big One" inneholder kumøkk, og Don må dra til kjøttfabrikken for å se hva som skjer, hva grunnen er til at dette forekommer. Han kommer til fabrikken, får en rundtur, men alt ser ut til å være perfekt, på utsiden. Men rykter forteller ham at bak skjulte dører er ikke alt like bra.


Neste person vi følger er Amber (Ashley Johnson) som jobber for den lokale Mickey-restauranten. Hun blir etter hvert drittlei av å bli behandlet dårlig på restauranten, få dårlig betalt og jobbe altfor mange timer i uka. Hun blir etter hvert med i en organisasjon som skal kjempe mot de onde kreftene som slike restauranter har.

Vi følger også Sylvia (Catalina Sandino Moreno) som kommer inn i landet som immigrant, og får seg jobb på kjøttfabrikken. Her blir hun vitne til det som skjer bak stengte dører, og all den tyrannien som fabrikken står for.

Etter å ha sett filmen så satt jeg igjen med blandede følelser, og jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle anmelde denne filmen. På den ene siden er filmen veldig bra spilt inn, skuespillerne er meget gode og historien er veldig bra skrevet. Men når man vet at dette er laget som en slags reklame for vegetarianere og deres syn på saken, så føler jeg at den mangler noe. Filmen gir aldri "motparten" noe slags forsvarsmuligheter, men bare pøser på med påstander og kritikk i fulle grader.

Men jeg vil nok allikevel anbefale å se denne filmen, for å se om du takler å få litt av sannheten om kjøttindustrien blodig billedlig vist deg på skjermen. Selv fikk jeg veldig lyst på en hamburger!
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse