Annonse

Filminfo og video

De 7 ddssynder

Man skal ha ligget i dvale dersom man har unngått å få med seg alt oppstyret som i fjor høst herjet rundt TV2s satsning på programserien De 7 Dødssyndene, hvor velkjente Kristopher Schau og hans to makkere Øystein Karlsen og Morten Ståle Nilsen systematisk skal bryte hver og en av de 7 dødssyndene i et forsøk på å vekke Guds oppmerksomhet og til slutt havne i helvete.

Kristenfolket gjorde opprør og samlet underskrifter, storkonserner som Coca Cola og Disney nektet å annonsere i nærheten av programmets sendetid, og mange var redde for at Kristopher Schaus harselas med kristendommen og Gud selv skulle føre oss alle ut i fortapelse og evig pinsel. Programserien ble hypet som en voldtekt mot barnetroen og omtalt som heftig blasfemisk og kontroversiell.

Og ja, den er kontroversiell, men det kontroversielle ligger snarere i alt det ekstreme Kristopher Schau er villig til å utsette sin egen kropp for enn i den påståtte blasfemien og kritikken av kristendommen. Det er Kristopher som virkelig får gjennomgå – ikke kristendommen, og Schau beviser nok en gang at han overhodet ikke eier verken hemninger eller en normal terskel for smerte. I løpet av de åtte episodene legger han seg blant annet under kniven i både forfengelighetens og vredens navn, bruker sitt eget hode som utskytningsrampe for fyrverkeri, tar avstøpning av sin egen erigerte penis og gjør et forsøk i å selge seg selv utkledd som prostituert på gata i Bangkok.

Kristophers mål er altså å begå syndene forfengelighet, fråtseri, misunnelse, utukt, latskap, grådighet og vrede ut ifra en rekke kriterier. Kriteriene fremstår som både selvironiske og samfunnskritiske og retter en krass pekefinger mot våre egne vestlige verdier ved å sette søkelys på etablerte aspekter i folks hverdagsliv. Fråtseri begås eksempelvis ved å feste sammen med godt bemidlet ungdom i Bærum og å delta på NM i griselabbspising.

Innimellom Kristophers til tider kroppsdelsberøvende stunt, sørger hans medprogramledere, Karlsen og Nilsen for de mer seriøse og informative innslagene med bibelen, kristendommen og kirken som forankringspunkt. De bibelske referansene har godt belegg, researchen fremstår som troverdig og inneholder mye interessant informasjon om kristendommen både som religion og som hyppig benyttet legitimeringsgrunnlag for de geistliges maktutøvelse mot befolkningen i årtusener. Det er disse sekvensene kristenfolket bør frykte da det kan hende de her får servert en og annen ubehagelig barnetroødeleggende opplysning som ikke nødvendigvis stemmer helt med deres oppfatning av synd, syndsforlatelse og verdensbilde forøvrig.

DVD-boksen inneholder tre DVD’er hvorav den ene er viet til ekstramateriale. Vi får bli med bak kulissene, får se bortklipte scener og sekvenser det ikke ble plass til samt et og annet som rett og slett ble vurdert som altfor ekstremt. Det følger også med kommentatorspor til alle episodene hvor Kristopher, Morten og Øystein kommer med morsomme erindringer og små anekdoter fra innspillingen.

De 7 Dødssyndene er en festlig, interessant og til tider brekningsfremkallende opplevelse som kan anbefales som ren underholdning men også som en kritisk kommentar til vår tids syn på ytringsfrihet, og som en redefinisjon av abstrakte begreper som blasfemi og synd.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse