Annonse

Filminfo og video

Beryktet

Det er ikke til å komme unna at når man skal se på denne filmen, må man ha filmen Capote i bakhånd. Capote kom ut året før, selv om filmene ble spilt inn mer eller mindre samme tid. Selv om filmene handler om samme hendelse, vil jeg allikevel anbefale at man ser begge, da de på en måte utfyller hverandre og Capote tar av seg en del av historien, mens Beryktet tar av seg en annen.

Filmen(e) følger altså forfatteren Truman Capote, og hvordan han skrev sin meget kjente bok "In Cold Blood" eller "Med Kaldt Blod" som den norske tittelen ble. Capote blir meget interessert i mordet på Clutter-familien i den lille byen Holcomb i Kansas. Han drar dit og begynner å undersøke litt for seg selv. Da de skyldige etter hvert blir tatt, innleder Capote et nært forhold til Perry Edward Smith, og bruker han til å skrive sin bok. Men dette er ikke alltid like lett for Capote, og da Smith og Hickock blir dømt skyldige og til døden, finner Capote ut at hans forhold var sterkere enn hva han trodde, og begynte nå å kjempe for at dødsstraffen skulle fjernes.

Siden jeg har sett begge filmene klarer jeg ikke å skrive en anmeldelse uten å se på disse filmene opp mot hverandre. Der hvor Capote har to-tre kjente skuespillere, benytter Beryktet seg av mange flere, både til store og små roller. Faktisk blir man nesten overveldet over å se alle navnene og kjente fjes som dukker opp etter hvert. Regissør Douglas McGrath har fått med seg navn som Sigourney Weaver, Gwyneth Paltrow, Hope Davis, Sandra Bullock, Isabella Rossellini, Jeff Daniels og Daniel Craig til å portrettere flere av de karakterene i filmen. Jeg syntes dessverre dette til tider overskygger litt av selve filmen, og føler at denne overbruken ikke gagner filmen like mye.

Det er også helt normalt å sammenligne prestasjonene til Toby Jones og Philip Seymour Hoffmann. Her syntes jeg sistnevnte er klart bedre, og klarer å få inn mye mer følelser i rollen som Truman Capote. Jones på sin side vil jeg nesten si blir en slags parodi på Capote, og hans fremføring blir for femi. Også når det gjelder fremstillingen av Lee Harper, syntes jeg Catherine Keener klarer å få frem personligheten hennes bedre enn Sandra Bullock (det ironiske er at Sandra Bullock egentlig skulle spille Lee harper i Capote, men rollen gikk til Keener i stedet). Bullock syntes jeg portretterer Harper altfor tørr og uten særlig innlevelse, som om hun egentlig ikke hadde særlig interesse av å være med i dennne filmen. Dette gjorde at scenene med Lee Harper dessverre ble altfor "kjedelige" å se på.

Så hvis jeg skulle gi noen et valg om hvilken film de skulle se, ville jeg nok uten tvil ha anbefalt at man ser på Capote. Men hvis jeg skulle få bestemme, ville jeg sagt at man ikke bare skal velge en av filmene, men man burde så absolutt se begge. For som jeg skrev tidligere så er dette to filmer som forteller den samme historien litt forskjellig, og filmene mer eller mindre utfyller hverandre uten å tråkke hverandre for mye på tærne.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse