Annonse

Filminfo og video

The Bridge

San Franciscos enorme stålkonstruksjon, The Golden Gate Bridge, er et makeløst syn. Med sine to elegante tårn, 80 470 tonn, 2737 meter og 1280 meter lange hovedspenn er den en av verdens lengste hengebroer. Broen er nesten synonymt med San Francisco og den røde broen har siden den sto ferdig i 1937 tålt flere store jordskjelv, deriblant et som målte 7,1 på Richters skala. Men broen er ikke bare design, stål, historie og bilvei; den er også en vei ut av livet. Et landemerke hvor desperasjonen tar overhånd.

I 2004 filmet Eric Steel den enorme broen, i «et forsøk på å fange det kraftige, spektakulære kryssfeltet mellom monumentet og naturen som skjer hver dag». Det han isteden fanget var en rekke desperate, depressive mennesker som valgte å ende sine liv fra den. Vi får se live action selvmordshoppere som vandrer hvileløst frem og tilbake på broen, eller som står over relingen og stirrer manisk ned i vannet før de bestemmer seg. Noen leter liksom etter det perfekte stedet å hoppe fra eller de jobber bare med overbevisningen om at de er på vei til å gjøre det rette, psyker seg opp og klatrer over det latterlig lave rekkverket. Etter at den sto ferdig i 1937, tiltrakk den seg raskt folk som ville hoppe i døden. At det i dag, 70 år senere, fortsatt ikke er bedre sikring mot å hoppe fra broen er nesten rart. Men samtidig, hvis noen virkelig ønsker å dø, kan man på noen som helst måte redde dem?

The Bridge er en kraftig opplevelse når du blir eksponert for reelle bilder av folk som tar sitt eget liv. Bortsett fra det så er det en litt usammenhengende, brokete film som er med på å romantisere broens rolle som stupebrett for mennesker som ikke lenger orker å leve. Det er ingen tvil om at det er flotte bilder som utspiller seg ved broen hver dag, men også forferdelige skjebner. Det er merkelig å se hvor stille alt virker når du ser alt fra et kamera langt borte, vinden blåser, fugler kvitrer og i det fjerne hører du lyden av noe som treffer vannet. Lyden er like god som når en gutt kaster en stor stein i vannet og så går verden videre. På nært hold faller en kropp i ca 4 sekunder, treffer vannet i 120 km/t i det som er et fatalt fall og er en dramatisk scene. Det er ikke gøy å være turist med barna på slep og oppleve at de blir vitne til et menneske i sjelelig nød, som tragisk ender livet på denne måten. Det som ser ut til å bli en drømmeaktiv våt grav forårsaket av drukning, blir heller en smertefull opplevelse når kroppen treffer vannoverflaten. Det er ingenting romantisk ved det og er bare enda en måte å dø på.

Men for en Dokumentar-Junky er dette en litt rar sak av en film som det er litt kult i å ha i samlinga og en film som sikkert kommer til å dukke opp på ulike dokumentarkanaler. Den er like spesiell som den er typisk, men det er ingen tvil om at filmer som dette er med på å skape forandringer. I det minste vil den sikkert være med på å få fortgang på gjerdeutbedringene ved broen. Det er heller ingen tvil om at det er sterke øyeblikk i den, slik som når en ung mann som overlevde hoppet sitt forteller hvor meningsløst det føltes å stå på broen med tårer strømmende nedover kinnene og bli kontaktet at en turist som spør om han kan ta et bilde av henne. Hvem bryr seg? Ingen svarer hodet hans tilbake så det er vel bare å få det overstått. Eller som den langhårede, skinnjakkekledde mannen som kommer inn i filmen ved flere anledninger. Hans død blir uten tvil en romantisert affære i Eric Steels film. Intervjuet med foreldrene til en annen ung mann er også tungt å overvære, for hva skal man vel si til sitt voksne barn når det er så fast bestemt på å nå døden?

Foreløbig så er The Bridge en dokumentar for den som er glad i å importere, men en film som også burde komme til Norge. Den er sterk og har svakheter, men likefullt en film det er verdt å se. Om den er av typisk «kikker mentalitet» eller ikke så dreier den seg helt klart om emner som berører på en eller annen måte. Enten du har barn selv, har venner eller familie som har tatt sitt eget liv, opplevd lignende eller selv har lidd av dype depresjoner, så kan du lett la deg relatere til scenen i filmen. The Bridge er en film å få med seg, på godt og vondt.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse