Annonse

Filminfo og video

Babel

På tre kontinenter spinner fire skjebner seg sammen til en. En tragedie rammer et ektepar i samlivskrise under en busstur i Marokko, et enslig geværskudd utløser en butterfly-effekt som rører ved livene til fire familier. Når de to sønnene til en marokkansk hyrde blir send ut for å gjete flokken med geiter, får de med seg farens nyinnkjøpte rifle. De får beskjed om å bruke den for å verne flokken mot sjakaler. Men i tråd med beste gutteaktige nysgjerrighet vil de vite om den kan gå så langt som selgeren hevdet. De skyter mot en buss langt nede på veien, mot en buss full av turister, deriblant et amerikansk ektepar. Dette skuddet rører ved dem selv, paret som blir rammet på bussen og deres meksikanske barnepasser i San Diego og en japansk enkemannen som sliter med å kommunisere med sin døv-stumme datter etter konas død. Det forvirrende naive omgir dem alle og det er deres likhet.

Det sies at alle mennesker er knyttet til hverandre på en eller annen måte, at det kun er et lite antall mennesker som skiller oss fra resten av verden. En serie hendelser kan vise seg å bringe deg verden rundt hvis du er villig til å se de nærmest usynlig trådene som binder oss sammen. Guillermo Arriaga viser oss dette. Geværet er gjenstanden som setter fire familier i berøring av hverandre på en måte som ikke er tilfeldig, men blir mer som en lykt over de små, sammenfiltrede trådene rundt oss. Filmen er gjennomført og fortjente sine priser og nominasjoner. Dette kan sies å være mer som et litterært verk, som poesi og aldeles ikke en kioskroman. Den er vakker og forførende med sin væremåte, sakte oppbyggende uten noe definitivt høydepunkt, bare en svakt stigende kurve. Guillermo gir oss en usminket film med veldig tydelige skiller mellom de fire historiene som blir fortalt. Forskjellen mellom familiene gjør at hver del blir til sin egen lille film, med ett felles treffpunkt; kulen som sendes ivei mot bussen.

Med ansikter som Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal (Amores Perros) og lille Elle Fanning i spann med resten av besetningen, har vi en film med både kjente og spennende aktører. Bernal er alltid like interessant, Pitt er navnet, Blanchett er den dyktige og Fanning er fremtiden. Men fellesskapet gjør at opplevelsen av Babel er noe flott og annerledes. Like fullt er det klart at dette kan oppleves som kjedelig, langtåking og lite underholdende, men det spørs bare på hvilke filmpreferanser man har. Så de ulike superlativene som er blitt kastet etter denne filmen kommer ikke utifra dens evne til å underholde, men dens enestående fortelling.

Dette er selvsagt ikke noen ny måte å fortelle på for Guillermo, når man ser tilbake på noe av det han har lagd dukker filmer som Amores Perros og 21 grams opp på CV'en. Blant annet skrev han også manuset til Tommy Lee Jones regi debut (hvis vi ser bort ifra fjernsynsfilmen fra 1995) The Three Burials of Melquiades Estrada. Hans evne til å lage filmer med særegenhet er nettopp det som vil gjøre ham til en høyt aktet regissør og som vil sette hans navn på kartet for all fremtid, en regissør som ga oss noe annet. Utenlandske regissører som begir seg ut på den tynne sfæren i Hollywood er det all grunn å tiljuble. De leverer noe annet en det vi ofte ser komme ut fra underholdningsmaskinen og det er nettopp det man setter pris på, en annen synsvinkel og en annen måte å arbeide på.

Babel er en slik type underlig flott film, som er både stor og liten. Den er acquired tast og en opplevelse. Den bør sees i all sin prakt men med varsomhet.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse