Annonse

Filminfo og video

Cinemania

Men det var uten tvil noe fascinerende ved disse menneskene. Jeg kom første gang over filmen på svensk tv og den blåse meg rett ned i sofaen. Jeg elsket den. Siden dokumentarer og biopics er den sjangeren jeg setter mest pris på var det helt naturlig at jeg ble trollbundet av hva jeg så. Men jeg ville vite mer om den og søkte filmen opp på nettet, hvor jeg så sendte en takke mail til epost adressen der. Jeg ville uttrykke min takknemlighet for at de lot meg oppleve filmen deres. Det tok ikke lang tid før jeg fikk svar tilbake fra en av filmens to regissører, Stephen Kijak. Han takket for mailen jeg hadde sendt så jeg benyttet anledningen til å få mer ut av dette. Dette måtte være noe vi kunne skrive om for Filmforumet.no, å kunne dele mer av denne filmen til våre lesere, brukere og faste filmfanatikere. Ønsket var å gjøre en sak der jeg ga 5 spørsmål til regissøren og fikk noen av filmens «kinofile» til å dele sin hverdag med oss. Stephen var villig til å bli med på dette, sendte meg mailen til Bill og Jack, mens jeg sendte ham spørsmålene mine. Han var rask til å svare og jeg var mer enn fornøyd med det han skrev.

Men jakten på info fra Bill og Jack viste seg å skulle være vanskeligere. Jack ga korte svar som langt i fra kunne la seg bruke, for etter å ha sett filmen hadde jeg forventet langt mer. Jeg kom til den konklusjon at han ikke kunne være så interessert i å gi det jeg ønsket og det var fair nok. Men Bill derimot, ville gjerne dele sin hverdag med Filmforumet.no. Han var en travel mann, med tanke på de hyppige kinobesøkene og det lille foretaket han hadde for å kunne jobbe når det passet inn i kinoskjemaet hans. Jeg ventet og ventet, sendte mailer i form av vennlig prat, Bill svarte på dem men det jeg ønsket kom aldri. Så artikkelen falt litt i grus og jeg lot den ligge, skrev andre ting og tida gikk sin vante gang i lysets hastighet, alt for fort som vanlig.

Så en dag dukker det opp en friend request på facebook, fra Stephen Kijak. Det minnet meg med en gang på den «tapte artikkelen». Det var bare en ting å gjøre, bortsett på å svare ja til requesten fra Stephen, å gjenoppta artikkelen. Men det var ikke noen vits i å gjøre den slik jeg i utgangspunktet hadde tenkt. Isteden ligger det 3 linker under. Den ene er filmomtalen av Cinemania her på Filmforumet.no, den andre er «Q&A 5 spørsmål til Stephen Kijak» og siste link er «The E-mail from Bill». En av mailene jeg hadde mottatt fra Bill var omtrent to A4 sider med tekst der han skriver i vei om seg selv. Denne mannen var definitivt en fargeklatt i tilværelsen og jeg satte umåtelig pris på å ha oppsporet ham og opplevd ham på nærmere hold.

Personene i Cinemania virker først som nærmest tilbakestående og mindre begavede, fordi de er så sykelig opptatt av kino. Men det er vel så moro å finne ut at de er langt i fra dumme. De er smertelig klar over sin nærmest nevrotiske trang, sin dype lidenskap og at deres offer for å vie livet til kinobesøk at det til slutt blir alt de bryr seg om. Cinemania er en fantastisk film, men som Bill føler det virker de ikke virkelige når de ser seg selv på filmen. Og det kan jeg jo forstå. Det er tross alt bruddstykker av livene deres, møter dem i mellom under kinobesøk, samtaler, meninger og tanker. Dette er blir jo ikke ett komplett bilde av dem som personer, men du får allikevel et unikt bilde av livet til et kinofilt menneske. Uttrykket kinofil er noe Bill bruker om personer som han selv og er beskrivende for en som elsker kino, vier livet sitt til det og lever kun for øyeblikket de sitter i salen og lever seg inn i gamle sort/hvitt filmer og franske regissørers visjoner. Cinemania er selve filmfanatikernes dokumentar. Bill og hans venner er selve bildet på hva det vil si å være fullstendig hekta på film.

>> Omtale av Cinemania
>> Q&A 5 spørsmål til Stephen Kijak
>> The E-mail from Bill
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse