Annonse

Filminfo og video

Beowulf

En by i Danmark blir terrorisert av demonen Grendal. Når landsbybeboerne skal feire åpningen av kongens nye festhall, krasjer monsteret festen og dreper det han får tak i av menn og kvinner. Hylende og tydelig plaget av lyden festen lager legger han død igjen etter seg og forsvinner. Men det er en løsning i sikte. Helten Beowulf og hans menn legger til på stranda. De er kommet for å kvitte byen med problemet, for gull og ære i belønning. Men det et ikke bare Grendal som er problemet. Inne i fjellet, bor noe langt mer slu og skremmende enn et ravende galt monster; Grendals mor.


Dette er en eventyrfilm som vier seg frem i filmanimasjon, som uten tvil er heltedyrkende og overdreven, men det er akkurat slik de skal være. Det er macho, det er brutalt og det er mannsdominerende på alle måter. Men det er også en fremragende animasjon, plassert midt i en film som er en smule tynn uten at det gjør noe. Den holder seg uansett oppe med hele Grendals karakter, Angelina Jolies pupper og det glatte filteret som omgir filmen når du ser den. Animasjon tar hele tiden nye steg for å overgå sin egen sjanger og hver eneste produsent og regissør vil være bedre enn den andre, komme med ny teknikk og være innovativ. Dette preger en gener som har tatt futten ut av de gode, gamle tegnefilmene.

Beowulf er opprinnelig et gammelt episk dikt skrevet et sted mellom det åttende og ellevte århundre av en ukjent angelsaksisk forfatter. Historien har sitt utspring fra da angelsakserne utvandret fra Skandinavia og Nord-Tyskland og slo seg ned i England. I dag har historien nasjonal episk status i England og det eneste overlevende manuskriptet er datert ca 1010. Det er en klassisk fortelling som er å kjøpe i både bokformat og lydbok. Kanskje mer for de interesserte, men de gamle mennene kunne skape drama på høyde med hva vi finner i dag. Forskjellen var kanskje måten de fortalte på og at det ofte var fra munn til munn, fortalt etter hukommelsen. Historien om Beowulf er spekket med halsbrekkende skildringer om kamper mot troll, monstre og drager.


Men det er også noe underliggende i fortellingen, noe menneskelig, som man også hadde oppdaget i de tidlige dager. Jakten på berømmelse er langt ifra noe nytt og var kanskje langt sterkere den gangen. Det er også en historie om å være sterk, om svik og at hver mann har sin svakhet. Historier blir overdrevet og menn blir foreviget, men til hvilken pris. Beowulf betaler den ultimate pris for sin berømmelse, for sitt heltemot og sin kamp. Den gamle historien er en komplett fortelling innen action sjangeren, skapt århundrer før Hollywoods manusforfatter streik.

Det er mange grunner til å se denne animasjonen, men til syvende og sist så er det bare en flott film. Med Angelina Jolie som den minst animerte, finner vi også John Malkovich, Anthony Hopkins og Crispin Glover på rollelista. De animerte figurene bærer trekk fra de som har gitt dem stemmer og det er ikke minst en spennende måte å lage en film på. Om fremtiden vil bli enda mer bluescreen og animert er ikke godt å si, men animeringens kunst har helt klart lagt et helt nytt spekter på filmproduksjon. Store scener er blitt langt lettere å gjøre uten å involvere tusenvis av statister, men forhåpentligvis vil også kjærligheten til enorme produksjoner vedvare i fremtiden. I mellomtiden bør du se Beowulf, en gang eller to.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse