Annonse

Filminfo og video

Topaz

Dessverre er det en første gang for alt, og denne filmen syntes jeg rett og slett ikke fungerte slik vi er vant til å se mesteren. For all del, hele ser fortsatt utrolig bra ut, men utseende er ikke alltid alt.

Historien utspiller seg tidlig på 60-tallet hvor en sovjetisk offiser flykter til USA og bytter der informasjon mot et nytt liv i vesten. En fransk etterretningsagent blir blandet inn når Amerikanerne er på leting etter opplysninger om sovjetiske atomvåpen fra Cubanerne. Noe som igjen fører oss tilbake til det nøytrale Paris, hvor høyt plasserte personer viser seg å ikke være helt nøytrale allikevel. Forvirret av historien? Legg til en mengde karakterer, byer, hemmeligheter, politikk, nasjonaliteter, spioner og noen romanser på toppen av det hele. Det hele kunne hørest ut som oppskriften på noe veldig spennende, men for mye av det gode er ikke alltid herlig, og her blir det rett og slett mer enn nok. Det føles som en lang rekke små hendelser, uten at noen står fram som viktigere for historien enn andre. Noe som igjen gjør det hele veldig uoversiktlig og til tider direkte kjedelig, uten noen skikkelige spenningstopper, som vi jo forventer. Den skal forøvrig også være en av filmene Hitchcock var minst fornøyd med, og hadde relativt lite lyst til å lage, noe som er ganske tydelig.

Allikevel har den sine positive sider. Den viser tydelige satiriske trekk mot den kalde krigen, og datidens politiske situasjon. Stereotypene står på rekke og rad, og fører til en del humor som vi er vant til fra tidligere filmer. Politisk har den nok sin relevanse, og den kan nok regnes som relativt modig. Filmingen er som vanlig topp, og spesielt et fugleperspektiv av et drap klistret seg fast i minnet som et utrolig stilig bilde, og hovedkarakterene har sine interressante trekk. Dessverre kommer man aldri nok innpå hovedpersonene til å virkelig engasjere seg, og når de blir såpass karikerte er det vanskelig å føle med dem.

Så summa summarum, med på mange andre Hitchcockfilmer å velge mellom, er dette en du godt kan stå over. Om du vil se en spionfilm fra the master of suspense, velg "The 39 Steps (1935)" eller den fantastisk underholdende "The man who knew too much" (1934 / 1956) i stedet.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse