Annonse

Filminfo og video

Veronicas to liv

Jeg ble oppmerksom på Kieslowskis verden via hans fantastiske trilogiserie Blå, Hvit og Rød. Disse filmene har handlingen delvis i Frankrike og delvis i Polen. Men det var med Veronikas to liv at Kieslowski først forsøkte seg utenfor Polens grenser, og resultatet er ikke så mye dårligere.

Veronikas to liv handler egentlig om to forskjellige personer, nemlig den polske Weronika og franske Véronique. Disse er tvillingsjeler, med like navn, likt utseende og lik interesse for musikk. Og der Weronika ofrer alt for musikken, ofrer Verónique musikken for kjærligheten. Deres veier krysser aldri, selv om de ser hverandre en gang.

Denne filmen, som trilogien senere, er en type film som får deg ubevisst til å tenke. Den pøser ikke på med forklaringer, effekter og andre ledetråder, men gir deg muligheten til å reflektere over det du ser. Dette har jeg nå forstått etter fire filmer er et varemerke ved en Kieslowski, og som med etterfølgerne lykkes Kieslowski med denne filmen også.

I hovedrollen som Weronika og Véronique finner vi Iréne Jacob, som senere også skulle spille en viktig rolle i Rød. Hun mestrer denne rollen veldig bra, og hun klarer å bære tyngden av hele filmen på skuldrene, noe hun også må gjøre med en film som dette. Sammen med Kieslowski har de skapt en film som er fornøyelig å se på. Jeg vil nok allikevel si at dette er en film for spesielt interesserte, og hvis du kun er interessert i hardbarka action-filmer fra Hollywood, er dette definitivt ikke filmen for deg.

Allikevel vil jeg anbefale at man gir både denne og trilogien til Kieslowski et forsøk, for det er bevis på meget god filmskaping
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse