Annonse

Filminfo og video

Heidi

Heidi, eller Adelheid som hun egentlig heter, er en av de mest kjente barnefortellingene, og de fleste (i hvert fall på min alder og oppover) har hørt om denne lille jenta, som ser seg nødt til å flytte inn hos sin gretne bestefar langt oppe i Alpene. Historien har blitt filmatisert en tyvetalls ganger av amerikanere, britter og tyskere, og 2005 var det igjen brittene som skulle ta for seg boka til Johanna Spyri.

For de av dere som ikke husker historien om Heidi, skal jeg gi dere en rask innføring her og nå. Heidi er ei lita jenta på 9 år som da hun var et lite barn mistet sine foreldre i en tragisk ulykke. Siden denne tid har hun bodd hos sin tante Detie, men på grunn av sistnevnte må jobbe mye ser hun seg nødt til å overbringe barnet til den gretne bestefaren, populært kalt onkel Alpe. Heidi klarer etter hvert å berøre noe ved hjertet til bestefaren, og de blir de beste venner. Men litt senere kommer tante Detie igjen, og sier hun har funnet et nytt hjem til Heidi i storbyen Frankfurt.

Motvillig blir Heidi med, og flytter inn hos den funksjonhemmede Clara og den strenge husvertinnen Rottenmeier. Rottenmeier legger umiddelbart Heidi for hat, men resten av gjengen i huset, og spesielt unge Clara blir veldig glad i denne lille jenta som kommer. Men savnet etter bestefaren blir for stort, og snart blir Heidi desperat etter å komme tilbake til Alpene, for å bo sammen med sin bestefar.

Manusforfatter Brian Finch har holdt seg veldig tro til boken, og har sammen med regissør Paul Marcus valgt å legge vekt på forholdet mellom bestefaren og Heidi. Dette er løst på en god måte, noe som gjør at forholdet dem i mellom blir veldig troverdig. Mye blant annet på grunn av det flotte samspillet mellom Max von Sydow som gjør en av sine bedre roller på en god tid, og Emma Bolger som overbeviser stort som lille Heidi.

Denne filmen er veldig karakterdrevet og slike filmer krever at skuespillerne er klare for oppgaven. Heldigvis har Marcus klart dette bra og med von Sydow og Bolger i spissen, samt Geraldine Chaplin meget god som den strenge Rottenmeier, har de klart å skape en film som passer veldig bra som familieunderholdning. I tillegg har filmen kommet med norsk tale her i landet, noe som gjør at også de aller minste kan se på filmen, selv om den engelske versjonen er klart mye bedre.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse