Annonse

Filminfo og video

Lange Flate Ballr II

Da den første filmen viste seg å være en suksess, kom det ikke som en overraskelse på noen at Harald Zwart ønsket å lage en ny film om de seks guttene fra EdGarasjen. Denne gangen handler det ikke om fotball, men Zwart tar oss med inn i militæret.

Det har gått to år siden VM og livet er som vanlig for Petter, Jan Edgar, Freddy, Øyvind, Karsten og Kai. Øyvind er nå medeier av garasjen, og har innført en rekke nye rutiner som må følges. En av disse rutinene omhandler post, og nye rutiner er vanskelig å få med seg. Og da deres søknad om å avstå rep ikke blir sendt, må kællæne bare se til å dra til militæret.

Men da de kommer til militærleiren viser det seg at det skal foregå en stor NATO-øvelse samtidig, og tross forsøk fra alle på å unngå rep, blir de med i øvelsen. Oppdraget går ut på å erobre et flagg fra de amerikanske styrkene, men etter hvert får kællæne et enda større oppdrag: Redde verden fra atomkrig.

Filmatisk sett var ikke den første filmen en stor film, men den ga oss noe mange andre filmer har problemer med å levere, varme, kjærlighet og en solid dose god underholdning. Jeg var derfor spent på hvordan film nummer to i rekken skulle bli, om denne kom til å gi oss det samme. Svaret er nei og ja. Det vi likte med eneren er delvis borte i denne filmen, joda samholdet mellom kællæne (som de liker å bli kalt) er så absolutt tilstede, men Lange Flate Ballær 2 går fra å være en “road movie” til å være en “action movie”. Zwart har på forhånd sagt at han har prøvd å ta med seg Hollywood til Fredrikstad, og dette har han mestret.

Man legger også merke til kvalitetsforskjellen på en gammel ringrev som Don Johnson og de norske kontrapunktene. Johnson er avslappet og hans nærvær på skjermen har en tendens til å stjele all oppmerksomheten fra de andre. Også Henrik Morken Nielsens fremføring av Helge er veldig bra i denne filmen, og disse to sammen setter de seks hovedrollene i bakgrunnen, de blir rett og slett ikke interessante nok. Men den største sjarmøren i filmen er også den yngste. Lille Stella Zwart, datter av regissør Harald Zwart og produsent Veslemøy Ruud Zwart, har tatt på seg rollen som Mie, datteren til Karsten (som ble pappa mot slutten av den første filmen). Stella har ikke store rollen, men Harald har (til tider litt for mye) fokusert viktige scener på henne.

Actionscenene i denne filmen er som tatt ut av hvilken som helst Hollywood-film. De er raske, filmet med shaky cam og mye handling på kort tid, akkurat slik det skal være. Det er tydelig at Zwart har god kontroll på denne delen, noe vi jo fikk se med filmen Hamilton for over 10 år siden. Zwart er og blir en av dagens største norske regissører.

Lange Flate Ballær 2 er en film som har fått dårlig kritikk av anmeldere, men elsket av publikum. Jeg slenger meg med den siste gruppen, og anbefaler denne filmen til alle.
Filmforumet.no ønsker en bred debatt om våre artikler og videoer, men har regler for dette:

Hold deg til emnet, skriv i vanlig og sivilisert form. Vis god folkeskikk - unngå banning, SKRIKING, hets og reklame. Banning er ikke tillatt. Du kan ikke skrive kommentarer om etnisk gruppe, kjønn, seksuell legning, politiske tilhørighet, yrke eller religion om det mangler relevans. Personangrep eller ærekrenkende innlegg er ikke tillatt. Filmforumet.no har ikke publiseringsplikt og kan i praksis slette enhver kommentar eller stenge for debatt.

Vi gjør oppmerksom på at kommentarsystemet lagrer IP-adressen som benyttes ved skriving av kommentarer.

Se retningslinjene i sin helhet her
Annonse